Hundparken i Kimito invigs – några lås på porten blir det inte
En del diskussion har förts om Kimitoöns Kennelklubbs hundgårdar – bägge på Kimitoöns kommuns mark – ska var låsta eller inte. Inför invigningen av den nya parken i Kimito har klubben backat sitt beslut om att låsa parkerna.
Det var Kimitoöns kommun som tog kontakt med klubben för att diskutera saken.
– Vi hade ett möte med kommunens representanter och kom till den här överenskommelsen, säger Marika Lund, kennelklubbens ordförande.
Tanken med att låsa både hundparken i Dalsbruk och Kimito motiverade klubben tidigare med att utrustningen då används på ett kontrollerat sätt av klubbmedlemmar och därmed hålls hel. Medlemmarna hade då fått lösa ut en egen nyckel till parkerna.
– Det är härligt att parkerna blir öppna för alla! tycker styrelsemedlem Mimi Wallenius.
Lund säger att det inte har varit några problem med den olåsta parken i Dalsbruk som blev klar år 2017. Hon tänker sig att det är främst i större städer där det förekommer problem, som till exempel att folk sätter ut gift i godbitar för att skada hundar.
Dalsbrukparken kräver dock mer underhåll, eftersom den är placerad på gräsmatta, medan Kimitoparken är ett skogsområde. Underhållet sköter klubben.
– I år har det fungerat bra med underhållet i Dalsbrukparken, helt otroliga frivilliga har skött det, säger Wallenius.
Invigs på lördag
På lördag (klockan 11) skålas det i skogen bakom hälsocentralen i Kimito, då det blivit dags att inviga den nya hundparken. Parken ligger ungefär 300 meter norr om hälsocentralen, i skogsområdet mellan bostadsområdena Norrbacka och Småland.
Den stora parkeringen vid hälsocentralen kan användas.
Ett talkogäng på femton personer har jobbat med bygget, de flitigaste upp till fyrtio timmar per man. Nätet man spänt upp är cirka 200 meter långt, och man har noga sett till att nätet ligger tätt mot marken hela vägen i den kuperade terrängen.
Klubben välkomnar alla intresserade och nyfikna till invigningen. Liksom i annan verksamhet som klubben erbjuder är hund som hund välkommen, även den som inte har högsta betyg i uppförande.
– Ofta är folk oroliga över att hunden inte kan bete sig väl, men det är ju just det vi tränar på, säger Wallenius.
"Vi är vanligt folk, en del med ouppfostrade hundar"
Även under träningar eller gemensamma hundpromenader som klubben ordnar är det grundläggande saker man tränar: Att hundarna ska kunna vara i samma rum utan att kaos uppstår och att de ska kunna passera varandra. Wallenius och Lund uppskattar klubbens verksamhet just för att det inte är så allvarligt – här är umgänge med likasinnade det roliga och att dela hundrelaterade tips.
– Vi är vanligt folk, en del med ouppfostrade hundar, skrattar Lund.
Kimitoöns kennelklubb har 70-80 medlemmar och just nu håller man på att starta upp verksamheten på nytt efter två coronaår. Speciellt unga hoppas man nu få med i klubben.
Att tänka på då du använder en hundpark
- Kolla alltid med eventuella andra besökare om det är okej att släppa lös din hund i parken.
- Det viktigaste är att beakta andra hundägare och hundar i parken. Din hund är ditt ansvar.
- Har din hund löptid ska du inte ta den till parken ifall du inte är helt säker på att du kan vara ensam där.
- Städa efter din hund. Soptunna och redskap finns vid ingången.
- Parker är för det mesta försedda med en så kallad tambur (alltså en dubbel dörr), för att minimera risken att hunden smiter.
Intresserad av att läsa fler ÅU-artiklar? Första månaden bara 1,00 €! Klicka här.