Houtskärsbor är rasande - ortsbos arv används till att bygga ut Bläsnäs i Pargas

Största delen av en Houtskärsbos danaarv ser ut att tillfalla staten. ÅU-foto
Publicerad:

När Houtskärsbon Eino Lehti avled den 11 februari i sviterna av en hjärnblödning lämnade han efter sig en omfattande egendom värd över 400 000 euro.

58-åriga Lehti hade inga arvingar och han hade inte hunnit skriva något testamente. Arvet tillföll därför staten som ett så kallat danaarv.

Den avlidnas hemkommun kan senare ansöka om att Statskontoret överlåter arvet till ett "socialt eller kulturellt" ändamål.

Kajer, bryggor, terrasser och en utsiktsplats

Den 5 december skickar stadsjurist Monica Avellan en ansökan till Statskontoret. Där skriver hon att Lehtis arv ska användas till att utveckla Bläsnäs badstrand i Pargas.

Bland annat ska det byggas strandpromenader, kajer, bryggor, vistelseterrasser och en utsiktsplats.

Att Pargas stad på det här sättet vill förvalta ett arv som enligt Houtskärsborna borde tillfalla Lehtis hembygd har gjort många förbannade.

En av dem som ifrågasätter stadens agerande är Johanna Tengström som sitter på SFP:s mandat i Pargas stadsfullmäktige.

– Det är förkastligt, fruktansvärt och omoraliskt. Staden borde ha varit i kontakt med områdesnämnden och frågat om det finns några lokala ändamål som pengarna kunde användas till.

– Man kunde utveckla Näsby eller bygga en gång- och cykelled mellan Träsk och Näsby. Det finns många allmännyttiga ändamål här som Lehti säkert gärna skulle ha sett att pengarna användes till.

Inbiten Houtskärsbo

Lehti var född och uppvuxen i Houtskär där han jobbade för Skärgårdshavets nationalpark på Jungfruskär. Hans pappa var från Medelby och mamma från ön Luuk bredvid Houtskär Berghamn.

Tina Axén och hennes man Ulf var goda vänner med honom.

– Om han vetat det här skulle han vrida sig av ilska och svära. Så här gör man bara inte. Beslutet är från någonstans där bak där det är mörkt.

Jean-Erik Mattsson jobbade många år tillsammans med Lehti i Forststyrelsen.

– Så mycket kände jag honom att han definitivt inte skulle ha gillat det här. Han var så mycket Houtskärsbo man bara kunde vara och nu ska Pargas ärva honom. Nog är det märkvärdigt.

Artikeln uppdaterad klockan 14:30 med uppgifter om egendomens värde.

Reporter (Åbo)
Publicerad: