Hotell Seurahuone får sin uteservering på innergården trots grannars protester

Johan Backas
Gammalt stenhus i Åbo
Hotell Seurahuone får sin uteservering.
Publicerad:

I samband med renoveringen av hotell Seurahuone på Eriksgatan vill Turun osuuskauppa (TOK) bygga en uteservering på innergården till huset på Humlegårdsgatan 2.

Byggnads- och tillståndsnämnden har redan en gång behandlat bygglovsansökan, men frågan bordlades då.

På gårdagens möte godkändes planerna på en uteservering. Eva-Liisa Raekallio (V) ville remittera ärender men fick inget understöd. Alla andra nämndmedlemmar röstade för att bevilja tillstånd för uteserveringen.

Ordförande för nämnden, Ville Valkonen (Saml), berättar att de förde en lång och grundlig diskussion innan det blev beslut i frågan.

– Personligen anser jag att ett levande centrum är till fördel för Åboborna, säger Valkonen.

Oroliga för oljud

Husbolaget Humalkivi har protesterat mot planerna.

Alla lägenheter i det åtta våningar höga huset har fönster mot den planerade serveringen.

Husbolaget befarar också att musik, tobaksrök och det faktum att det kommer att röra sig restauranggäster på gården på kvällar och nätter, kommer att störa invånarna i huset.

– När folk flyttade hit kunde man inte tänka sig att det skulle komma en restaurang som förorsakar buller- och andra olägenheter, skriver husbolaget i sin anmärkning.

TOK har lyft fram att det inte är meningen att det ska bli en bar eller nattklubb som är öppen till småtimmarna och som stör grannarna.

Tanken är att bygga en mysig uteservering enligt modell från Mellaneuropa.

– Det ska bli en mysig plats för hotellgästerna att äta sin frukost och den kan också användas som beställningsrestaurang för till exempel cocktailpartyn, skriver TOK i sitt svar till nämnden.

Publicerad: