Reportage
Hos Geberit i Ekenäs samarbetar 46 robotar och 180 anställda – försvarar sig mot globaliseringen med nytänk
I Finlands enda sanitetskeramikfabrik, i Ekenäs, finns bara en riktning och den är framåt. Här hos Geberit tillverkas bland annat varumärket Ido. Som för all tillverkande industri är hotet av produkter från lågkostnadsländer ständigt närvarande.
– Vi försvarar oss mot det med automatisering och smidiga processer. Jobbet tar aldrig slut, men vi har en strategi framåt och en tro på framtiden, säger fabrikens vd Matts Lundström.
Geberit satsar på att fabriken i Ekenäs ska vara konkurrenskraftig.
Hos Geberit i Ekenäs tillverkas 700 000 pjäser (handfat och wc-stolar) per år. Varje en och en halv minut kommer det ut en färdig wc-stol från produktionskedjan.
– Här hos oss gör vi glänsande keramik. Vi brukar säga att vi har ett hjärta av keramik, säger Lundström.
Produktionen pågår dygnet runt sju dagar i veckan i tre skift, frånsett ett servicestopp en gång om året. Eftersom ugnarna där pjäserna bränns ska hålla en temperatur på mer 1 200 grader stänger man inte gärna av dem.
Många paralleller till Kimitoön
Lundström är från Dalsbruk, men det här är ingalunda den enda parallellen mellan Geberit-fabriken och Kimitoön. Ungefär halva vikten av de färdiga produkterna som produceras här består av råvaror från Kimitoön – kvarts och pegmatit från Sibelco i Fröjdböle. Flera gånger i veckan anländer en lastbil därifrån.
De färdiga pjäser som är defekta sorteras som porslinsskrot, och en del av dem får ett nytt liv i de tegel som produceras vid tegelfabriken Keramia på Kimitoön.
Förutom nämnda råvaror behövs vatten, kaolin och lera i produktionen. Leran importeras med fraktfartyg från Storbritannien till Ingå hamn. Finländsk lera har för hög järnhalt och lämpar sig därför inte för ändamålet, eftersom järn kan ge rostfläckar. Kaolinet kommer från Tyskland och Frankrike.
Här behöver man utveckla den nyaste tekniken
Trots att man har automatiserat många av arbetsmomenten i fabriken jobbar här 180 personer – folk behövs bland annat för att sköta maskinerna och logistiken inne i fabriken.
Nya funktioner är dessutom under utveckling i Ekenäs, i och med att väggskålarna (toaletter som är monterade på väggen) blir allt populärare. För att producera dem behövs en maskin med nyaste teknik. Internationella ingenjörer från till exempel Italien, Tyskland och Schweiz deltar i utvecklingsarbetet i Ekenäs.
Stefan Funck trivs på jobbet
En av de anställda sedan 20 år tillbaka är HPC Specialist Stefan Funck , som är uppvuxen i Björkboda på Kimitoön. Till hans arbetsuppgifter hör bland annat att starta upp nya maskiner inom koncernen, men han hoppar vid behov in där det behövs.
Eftersom en ny linje startade för bara några månader sedan finns det jobb för honom där.
– Jag har alltid trivts, här får man nya utmaningar varje dag, säger Funck, som inom jobbet fått resa bland annat till Polen och Ukraina.
Hans bild är att arbetsplatsen blivit allt trivsammare sedan koncernen Geberit blev ägare år 2015, och en tryggare och lugnare känsla råder nu.
Geberit i Ekenäs
- År 1969 byggdes fabriken i Ekenäs.
- Innan det här tillverkades wc-stolar och handfat i Arabias fabrik i Helsingfors. Efterfrågan på sanitetsporslin steg markant efter andra världskriget och Arabia-fabriken kunde inte utvidga i Helsingfors.
- På 1970 och -80-talet producerades wc-stolar i brunt, grönt och pastellfärger, men i dag tillverkas endast vitt porslin i fabriken.
- Geberit köpte Ekenäsfabriken år 2015. Koncernen har 29 fabriker, av vilka 6 finns utanför Europa.
- Huvudkontoret finns i Schweiz.
Fabriken är fem hektar stor
– En av våra grundregler är att det ska vara rent och snyggt här i fabriken, säger Lundström då han slår upp dörren för ÅU till den enorma fabrikshallen.
Ytan är ungefär fem hektar. Då fabriken byggdes år 1969 var det den största fabriken i landet. Golven glänser och över dem kör automattruckar av och an. Just jobbar 46 robotar här i olika uppgifter, men fler ska de alltså bli. All teknik i Geberit-fabriken är utvecklad på plats.
– Alla moment som inte ger något värde för produktionen, som till exempel lyftarbete, sköter robotar om. Det blir ju dessutom mer ergonomiskt för personalen, förklarar Juhani Ikonen .
Ikonen jobbar som projektledare för nya produkter, och fungerar som spindeln i nätet här i fabriken. Han är även arbetarskyddschef och jobbat här i 39 år. I medeltal jobbar folk hos Geberit i 21 år – ett tydligt bevis på trivsel.
"Sprickor är vår värsta fiende"
Produktionen startar med att råvarorna blandas till en massa i stora silor. Matts Lundström beskriver den rätta konsistensen som trögflytande yoghurt – då lämpar den sig för den automatiserade högtrycksgjutningen där pjäserna formas. Trycket i formen gör att vattnet pressas ut.
En robot plockar varsamt ut de ännu mjuka pjäserna och våtputsar dem.
Efter det här torkar de en första gång i den del av hallen som känns som ett växthus: här är temperaturen närmare 30 grader och luftfuktigheten 60 procent.
– Sprickor är vår värsta fiende, förklarar Lundström.
Varje pjäs genomgår en kvalitetsgranskning tre gånger under olika skeden av framställningsprocessen. Till det här duger inte en robot, utan granskningarna utförs av en människa.
Glasyren sprayas på och nästa steg är den 110 meter långa tunnelugnen – ett skede som tar ungefär tjugo timmar. Här får pjäserna sin glansiga yta och sin vita färg.
Efter det här är det dags för en sista kvalitetskontroll: ett lätt slag i kärlet ska ge den rätta rena klangen. Efter godkänt test monteras pjäserna ihop för hand och skickas till lagret.
Ido, Porsgrund och Ifö
Över hälften av produktionen går på export: till Europa, Storbritannien, Danmark, Sverige och Norge.
I Finland säljs produkterna fortsättningsvis med varumärket Ido, medan de i Sverige heter Ifö och i Norge Porsgrund. I övriga länder säljs produkten under varumärket Geberit.