Hon för den viktiga vårtraditionen i Åbo vidare – i dag sjunger studentkörerna in våren på Vårdberget under ledning av sin nya dirigent

ÅU
Mångna människor med studentmössor på.
I kväll är det dags igen! Våren sjungs traditionsenligt in på Vårdberget i Åbo, i år med ny dirigent.
Publicerad:

Efter att Ulf Långbacka i trettio år har dirigerat Brahe Djäknar och på senare år också Florakören är det i år körernas nya dirigent Hanna Kronqvist som håller i taktpinnen, då studentkörerna traditionsenligt sjunger in våren på Vårdberget i Åbo.

– Det känns bra, men lite nervöst som alltid inför en konsert. Jag tycker jättemycket om valborgsmässoafton. Det är en otroligt glad högtid som firas med något gott att äta och dricka tillsammans med goda vänner och sång.

Frida Lönnroos
kvinna med ljust hår, orange bakgrund
Hanna Kronqvist.

Kronqvist började som körernas dirigent vid årsskiftet. Hon inleder med ett verkligt elddop i och med den direktsända tv-sändningen från Vårdberget, då Svenskfinlands ögon i kväll riktas mot valborgsfirandet i Åbo.

– Repertoaren blir väldigt traditionell. Det känns inte som om det första jag ska göra är att ändra på ett välfungerande och beprövat koncept med fina körer och ett motiverat gäng.

Tradition och förnyelse

För Hanna Kronqvist står studentkörerna för både tradition och förnyelse.

– Jag är otroligt ödmjuk inför den tradition som de representerar och de generationer som har gått före. Det här är körer med djupa rötter i musiklivet i Finland. Samtidigt är de moderna körer och barn av sin tid, när det gäller trender och sådant som är viktigt för unga i dag, som studentorganisationer ska vara.

Floror med sedan 2018

Från att tidigare ha varit ett väldigt traditionellt manskörsuppträdande med enbart Brahe Djäknar, deltar också Florakören numera, då våren sjungs in på Vårdberget.

– Jag är väldigt glad över att Uffe skapade den här nya traditionen, säger Hanna Kronqvist.

Tre körer i en

Kombinationen av mans- och damkör ger nya möjligheter att utvidga repertoaren.

– Det blir ju tre körer, med en manskör, en damkör och en blandad kör, säger hon.

Några konkreta råd inför valborgskvällens konsert har hon inte fått av körernas tidigare dirigent Ulf Långbacka.

– Men Uffe har varit tillgänglig för frågor och funderingar. Att vara dirigent kan vara ganska ensamt, så jag uppskattar att ha kunnat ha honom som bollplank.

Arkiv
studentkörsångare med vita studentmössor
Också Florakören deltar numera i valborgssången. Arkivbild.

Frejdiga marscher

Hennes egen bakgrund finns i diskantkör.

– Då vårsången traditionellt förknippas så starkt med manskörssång är den typen av repertoar, med frejdiga starka marscher, väldigt rolig för mig.

I Florakören sjunger omkring femtio kvinnor aktivt för tillfället, medan Brahe Djäknar består av omkring trettio sångare.

– Det har varit väldigt roligt att jobba med båda körerna, det är lyhörda och aktiva sångare som har mycket att ge.

I dag får körerna dessutom förstärkning av Brahe Ärkedjäknar, som är äldre medlemmar som har sjungit i studentkören tidigare.

Studentkörernas första egentliga gemensamma vårkonsert med Hanna Kronqvist som dirigent blir i Mikaelskyrkan i Åbo den 20 maj.

Se ett bildsvep från Vårdberget och valborgsfirandet där senare i kväll på åu.fi.

Reporter, ledarskribent
Publicerad: