Högljudda utbytesstuderande i Kråkkärret upprör grannar - problemen har pågått i flera år

Olivia Åkerholm
ett höghus innergård
Studentbostäderna för utbytesstuderande i Kråkkärret.
Publicerad:

Tidigare i år gick diskussionen het kring coronautbrottet bland utbytesstuderande i Åbo.

Nu är nya problem kring stadens utbytesstuderande på tapeten, den här gången angående högljutt och störande beteende i Studentbystiftelsens studentlägenheter i Kråkkärret.

Åtgärderna har inte hjälpt

Det här är inget nytt problem. Petra Mattson, som bott nära studentlägenheterna i Kråkkärret i flera år, berättar att hon för första gången skickade in en beklagan över studerandenas beteende åt Studentbystiftelsen år 2014.

Sedan dess har problemen blivit större och mer regelbundna.

Problemen handlar enligt Mattson om störande beteende och oväsen som ofta håller på fram till morgonens tidiga timmar. Som värst sker det här upp till tre gånger i veckan.

Studentbystiftelsens försök att åtgärda problemen och polisens medvetenhet om saken har enligt Mattson inte medfört en förändring.

-- Det har gått så långt att både jag och mina barn upplever ångest om kvällarna. Det är jobbigt att inte veta om man kommer att få sova eller inte, säger Mattson.

Petra Mattson framför studentbostädernas innergård, där utbytesstuderande tycker om att tillbringa tid om kvällarna. Bild: Petra Mattson

Det är inte endast Mattsons familj som har reagerat på oväsendet, utan frågan har även lyfts av personer som bor i flera andra hus runtom i området.

I just det här av Studentbystiftelsens hus bor endast utbytesstuderande. Eftersom de endast bor i lägenheterna under perioder på sex månader, är det svårt att få en permanent förändring till stånd genom att kontakta dem direkt.

Åtgärder som Studentbystiftelsen har tilltagit, som att anlita vakter som ska övervaka lägenheterna, har inte heller gett önskad effekt.

-- Vakterna har många hus att övervaka samtidigt. Det räcker inte att de anländer till området två timmar efter att man har kontaktat dem, då det är vardag och man har barn som desperat behöver sömn, säger Mattson.

Problemen har eskalerat de senaste två åren

Problemen har enligt Mattson eskalerat de två senaste åren. Hon ser både pandemin, som gör att man inte kan ta sig ut för att festa, samt studentbostädernas nya innergård som en del av problemet.

-- De har suttit ute på innergården och eldat, lyssnat på musik och hojtande spelat volleyboll fram till småtimmarna, säger Mattson.

Hon förstår att studerandena såklart vill umgås och ha det roligt, och det ska de även få göra.

-- Men när det händer så här ofta och pågår till långt efter midnatt är det inte längre lätt att hålla humöret uppe, poängterar hon.

Utbytesstuderande som umgås på innergården en sen kväll. Bild: Petra Mattson

Mattson önskar att Studentbystiftelsen skulle förebygga problemen genom att till exempel ha en uttrycklig klausul om att följa huset tystnadsregler i hyreskontraktet, och att riktiga åtgärder vidtas ifall klausulen inte följs.

-- Det har gått så långt att både jag och mina barn vill rymma bort från vårt eget hem. Jag önskar verkligen att situationen snart kan förändras, säger Mattson.