Hoggais arena för käpphästars egen tävling

Käpphästtävling. Här går man igenom dressyrbanan innan starten. Foto; Anja Kuusisto
Publicerad:

Parkeringsplatsen utanför stallet Hoggais Västergård är smockfull med bilar, såsom det brukar vara vid ridtävlingar som ordnas där ibland.

Den här söndagens ridtävling pågår i manegen och de anmälda ekipagen är 1o stycken,  men det blev visst 9 tävlande slutligen.

De tävlar i både dressyr och hopp, och de här hästarna vägrar sällan vid något hinder. De är nämligen käpphästar.

Tävlingsryttarna är i en ungefärlig ålder mellan 6-12 år, hästarnas ålder varierar också.

Någon häst deltar i varje fall i sin allra första tävling, den har nämligen blivit sydd i höst i  en kurs i medborgarinstitutet Kombi.

- Käpphästar har blivit så pop, det är en boom som vi hörde om från många håll, därför satte vi med en kurs i att sy dem i institutets höstprogram, förklarar Kombi-rektorn Cecilia Hindersson som har kommit för att se käpphästtävlingen i Hoggais.

Alla som deltar i tävlingen har visserligen inte sytt sin egen käpphäst, här finns hästar av olika bakgrund och  många raser.

Fanny Bredenberg, 10 år och Venla Vahtera, 9, presenterar sina hästar vid namn Trixie och Robin.

-  Jag har hela tre stall hemma, berättar Venla om sin käpphäst Robins tillvaro. Ett stall finns på verandan och ett annat finns i lekstugan.

Både Fanny och Venla rider också på riktiga hästar eller ponnyer, de tar ridlektioner i Pargas ridstall i Bläsnäs.

Men att rida käpphäst är en rolig hobby som lätt kan utövas där hemma. De övar in dressyrprogram precis som med riktiga hästar och tycker att det inte alltid är så lätt att minnas en dressyrbana. Via käpphästarna blir också terminologin välbekant; med käpphästarna lär de sig ökad trav, galoppvolt, snett igenom, skänkelvikning, passage och så vidare.

Och de här hästarna är väl alltid snälla och lydiga?

- Ja, för det mesta, ler flickorna.

- Nästa vår kanske jag far till FM och tävlar, förklarar Venla.

Det ordnas faktiskt finska mästerskapen för käpphästar också. Nästa vår är mästerskapen i Helsingfors.

Tävlingar ordnas också årligen i samband med den stora hästmässan i Tammerfors och vid sådana mässor kan man se hur stor käpphästboomen har blivit, och det finns förstås en helt egen blomstrande affärsgren för att fylla små hästvänners behov. Det finns all slags tänkbar utrustning att köpa för käpphästen och det kan ju hända att barnet unnas lyxen att till och med ha flera käpphästar.

Käpphästtävlingens arrangörer, i samarbete med Kombi, i Pargas är Linn Duncker och Sabina Sundqvist. De leder annars en ponnyklubb (med riktiga ponnyer) i ett närliggande stall och hade nu grundligt satt sig in i käpphästarnas värld. Även de som hållit på med hästar "hela livet" är förvånade över vilken boom käpphästarna har blivit.

- Jag blev nog förvånad, säger Linn Duncker. Jag har fått läsa på och inse att det finns massor med tävlingar och evenemang för käpphästar. I hoppningen hoppar de ända upp till 90 centimeters hinder, så flickorna får vara riktiga gymnaster för att fixa det.

Med käpphästen betraktar man ryttarens överkropp som en riktigt ryttare och hållningen ska vara därefter, medan barnets ben är som hästens framben.

Linn Duncker agerade också domare under käpphästtävlingen och gjorde i dressyren bedömningar som motsvarar riktiga dressyrtävlingar, och i hoppningen ger vägran eller att riva ett hinder felpoäng i samma stil som med riktiga hästar.

Men i den här ridtävlingen var det ingen häst som skenade okontrollerat iväg på banan.

Och så fick precis alla tävlande en rosett.