Historisk knäoperation gjordes på ÅUCS

Pressbild
Jessicas knäoperation. Pressbild.
Publicerad:

Den första atroskopiska trokleoplastiken i landet gjordes på Åbo universitetscentralsjukhus i våras. Patienten var 38-åriga Jessica, som enbart vill använda sitt förnamn. Hon upplever att hon tack vare operationen kan leva ett normalt liv.

– Innan operationen hade jag ont dygnet runt, jag levde på medicin och jag var hela tiden rädd för när knät skulle ge vika.

För några årtionden sedan var flytt av skenbenets fixering i knäskålen den vanligaste åtgärden och resultaten var ganska dåliga. Efter det har trokleoplastik gjorts men då har man varit tvungen att öppna hela knäleden och man har inte haft någon direkt synkontroll.

Den nya metoden möjliggör att man kan operera utan att öppna knäet. Åtgärden kan nu utföras genom atroskopi med noggrann synkontroll.

– Detta gör att patienten återhämtar sig snabbare och knäet är mindre ont. Det går också lättare att rehabilitera knäet och såren läker bättre då de bara är små hål, säger ÅUCS Ortos avdelningsöverläkare Jani Knifsund i ett pressmeddelande.

Cirka 20 procent av patienterna vars knä någon gång gått ur led behöver en operation.

Den allra första atroskopiska trokleoplastiken gjordes år 2008 och teknikenför tillfället i användning i sju länder. I Norden har dessa operationer utförts åtminstone i Oslo och Köpenhamn.

Köpenhamnortopeden Lars Blond utvecklade metoden och han har utfört atroskopisk trokleoplatisk ungefär 100 gånger. ÅUCS ortopeder har övat metoden hos honom.

Publicerad: