Himlen runt hörnet – ny bro ger bättre tillgång till friluftsområde i Ekenäs
En ny pontonbro över Kvarnträsket gör Västerby friluftsområde och scoutstugan Davatorp i Ekenäs mer tillgängligt till fots för invånare i Trollböle och besökande motionärer. Bron var från början ett invånarinitiativ som Raseborgs stad nu förverkligade.
Det var meningen att projektet skulle förverkligas på våren 2022 men på grund av besvär drog processerna ut på tiden. Men nu står bron där.
– Vi har fått mycket bra respons. Jag tycker också personligen att det blev mycket lyckat. Det öppnar upp området för invånare och besökare och skapar en ny och snabbare rutt till Västerby och Davatorp för många, säger projektchef Joacim Mäkelä på Raseborgs stad.
Bron med pontoner i plast och trälock är över 30 meter lång med landfästena. Den är över två meter bred och försedd med två bänkar där man kan pausa. Man har också förnyat en mindre bro över kanalen på Trollbölesidan.
Man har inte behövt röja värst mycket för nya stigar eftersom djuren gjort halva jobbet men däremot har stadens skogsbruksingenjör Mats Wikström byggt spångar på de blötaste partierna och försett stigarna med markering så att man vet att man kommer rätt.
– En bro är alltid en bro. Den har en viss dragningskraft och man kanske väljer en rutt bara för brons skull. Det är roligt att gå på vatten, säger Mäkelä.
Projektet som omfattar en sträcka på cirka 200 meter kostade cirka 30 000 euro.
– Jag tycker att man får ganska mycket valuta för pengarna, säger Mäkelä.
Det ursprungliga initiativet kom från Bror Westerholm 2004 men ledde ingen vart. Dennis Barman, boende i området och fullmäktigeledamot för SFP, lämnade in en motsvarande motion på nytt i fjol.
– Jag har rört mig mycket i Västerbyskogarna och alltid saknat den här möjligheten som boende i Trollböle. Så jag är egentligen jävig. Men det här gynnar ju alla. Och det är ju de som bor på området som man kan förvänta sig vet vad som behöver utvecklas.
Barman tycker att initiativet är helt i enlighet med stadens strategi.
– Numera är det kommunens uppgift att syssla med förebyggande hälsovård och ju fler som rör på sig, desto friskare är vi.
Förutom att man får tillgång till tiotals kilometer vandringsleder får Trollböleborna också kortare promenadrundor på ett par kilometer, både väster- och österifrån.
– Nu kan man göra en lämplig runda från Kaptensvägen, från Västerby skola eller Amiralsvängen via Storträskvägen hem. Från Stenbackaområdet kan man gå via stigar på södra sidan av Kvarnträsket och ut till friluftsområdet utan att behöva gå ut på Trollbölevägen, säger Barman.
Men den nya bron är i bästa fall bara en pusselbit av en större helhet. Barman har också lämnat in en motion om vad han kallar Kvarnstigen.
Tanken med Kvarnstigen är att utnyttja i huvudsak befintliga stigar i området men märka ut en ny vandringsled som också skulle visa hur man säkerställde vattenflödet till Trollböle kvarn. Det finns fortfarande många spår kvar av denna infrastruktur i terrängen vid träsken.
– Kvarnen fick sitt vatten ända från Långträsket. Det var ett stort jobb att bygga kvarnen men det måste ha varit ett enormt jobb att säkerställa vattenflödet också.
Stigen skulle börja vid kvarnen och förhoppningsvis vid den nya bro som Barman i en separat motion föreslår skulle gå över bäcken. Därefter skulle stigen gå upp till Kvarnträsket och över den nya bron till Västerby friluftsområde. Där skulle stigen fortsätta via Davatorp till Älgsjön och från Älgsjön vidare längs med Storträskets västra sida och till Långträsket med retur runt Storträsket.
Det skulle med andra ord vara fråga om en kombinerad motionsstig och historiskt utflyktsmål.
– Jag har varit lite förvånad att inget tagit tag i detta. Men man ska ju ha tid för det och man blir väl mer intresserad av historia när man blir äldre.