Henriksson tror att SFP kan försvara det åboländska mandatet: "Intresset för SFP ökar, och inte bara bland svenskspråkiga"
Nästa vår går SFP till riksdagsval utan valförbund i Egentliga Finland, för första gången på 16 år.
Det är en tuff utmaning som partiet står inför – i de senaste fyra valen har partiet fått kring 13 000 röster tre gånger och cirka 14 000 en gång. Utan ett valförbund i valet 2015 hade det behövts 13 500 röster för att få in en kandidat, så marginalerna är knappa.
Partiordförande Anna-Maja Henriksson besökte Åbo i tisdags för att träffa kandidater och väljare. I hennes mening är det av yttersta vikt att SFP förnyar sitt mandat i Egentliga Finland.
– Åbo är en väldigt viktig region för oss. Regionens SFP:are har ett stort ansvar för att säkra att saker och ting sköts också på svenska i Åboregionen.
Hur stort är tomrummet som Stefan Wallin lämnar efter sig?
– Ingen är oersättlig, men det är klart att det blir ett tomrum. Men jag har ändå fullt förtroende för att det är möjligt att få de cirka 14 000 röster som vi tror behövs. Vi har redan en stark kandidatbukett och listan ska naturligtvis bli full. Det roliga är ju det att det på riktigt blir en tävling om vem som sist och slutligen blir invald.
SFP i Egentliga Finland har nominerat åtta kandidater hittills: Nicke Wulff, Ida Schauman, Sandra Bergqvist, Ulla Achrén, Barbara Heinonen, Folke Pahlman, Peppi Wilson och Åsa Gustafsson. Sammanlagt kan 17 kandidater nomineras.
Ni behöver alltså cirka 1 000 röster mer än senast, var hittar ni dem?
– Jag har upplevt ett ökat intresse för SFP inte bara bland de svenskspråkiga utan också bland finsk- och tvåspråkiga, personer som upplever att det är viktigt med ett tvåspråkigt Finland. Vi är ett parti som står upp för skolan och utbildningen, för ett liberalt och öppet Finland, säger Henriksson som tror att valet 2019 blir ett värderingsval.
Så det är alltså de finska rösterna som är nyckeln?
– Nåja, samtidigt är det så att antalet svenskspråkiga som flyttar till Åbo ökar. Det betyder att det blir allt viktigare att den svenska rösten hörs i Åboland. Men det finns en nisch på finskt håll, liberaler som vill ha en ekonomisk politik som inte bygger på skuldsättning.
Utbildning och vård viktiga valteman i Åboland
Henriksson anser att det i första hand är de lokala kandidaternas uppgift att definiera vilka de viktigaste valtemana är i Egentliga Finland.
Som partiordförande ser hon ändå utbildningen, med tanke på Åbos status som universitetsstad, och vården på svenska som särskilt viktiga frågor för partiet.
– Vi vill se en vårdreform som bygger på dagens sjukvårdsdistrikt och inte på landskap. Vi vill införliva primärvården med sjukvårdsdistrikten och Åboregionen har ju ett universitetscentralsjukhus, en stor styrka. Om kommunerna så tycker så kunde också äldreomsorgen och socialvården stanna kvar i kommunerna.
Vilka är då SFP:s metoder för att trygga vården på svenska just i Åboland?
– Man måste i första hand utbilda personal som har svenska som modersmål på både andra och tredje stadiet. Det finns nog möjligheter att stärka den sidan ännu i Åboland.
I Åbo finns ju ingen närvårdarutbildning på svenska. Är det alltså något man från partikansliets sida vill arbeta för?
– Det är inte en fråga som vi har diskuterat konkret, men jag är medveten om att det över huvudtaget råder brist på närvårdare i Finland. Jag tror vi måste börja inse att utbildningen måste hänga med sin tid. Det behövs mer flexibla utbildningsmöjligheter som svarar mot hur arbetsmarknaden förändras. Behovet är särskilt stort i Åboregionen, där man har brist på bland annat ingenjörer. Det behövs bättre möjligheter till omskolning.
SFP går till val på att partiet återigen ska vara ett regeringsparti efter fyra års paus. Från SFP-håll vill man av hävd inte utesluta några regeringskonstellationer på förhand, men ett regeringssamarbete med Sannfinländarna ses som osannolikt.
– Jag ser inte hur vi kunde sitta i regering med Sannfinländarna. Men i övrigt är SFP ett parti som hittar lösningar, man ska inte gå händelserna i förväg.
Hur viktigt är det med tanke på regeringsförhandlingarna att SFP behåller det åboländska mandatet?
– Det är oerhört viktigt. Jag vill inte se en dag då vi inte har en åboländsk SFP-röst i riksdagen.