Hemgjorda hamburgare med pulled pork

En hamburgare
Foto: Sofie Sergelius
Publicerad:

Tillred hamburgare från grunden med hembakade semlor och lyxig pulled pork som fyllning.

Briochesemlor

2,5 dl vatten

2 tsk torrjäst

3 msk mjölk

2 msk farinsocker

8 dl vetemjöl

60 g mjukt smör

1 st ägg

2 msk sesamfrön

Pulled pork

1 kg ugnsfilé av gris

2 tsk salt

7 dl Coca Cola Cherry

1 tsk vitlökspulver

1 tsk rökt paprikapulver

Tillbehör

8 st brioche semlor

2 st avokado

8 st salladsblad

16 skivor gurka

16 skivor tomat

1 st rödlök

2 msk Srirachasås

2 msk Barbequesås

Lägg grisfilén i en så kallad crockpot, om du har en. Annars kan du tillreda köttet i ugn.

Häll Coca Cola på köttet. Blanda ihop alla kryddor och häll på köttbiten.

Ställ crockpotten på "låg" och koka köttet under lock i 8 timmar. Ifall du inte använder crockpot, tillred köttet i ugn på 125 grader i 5 timmar.

Baka semlorna: Värm vatten och mjölk till 42 grader. Rör ut jästen i vattnet och mjölken. Låt stå i 5 minuter.

Blanda vetemjöl och salt i en stor beredningsskål. Tillsätt det mjuka smöret och rör ihop tills vetemjölet blivit smuligt.

Gör ett hål i mitten av den smuliga degen. Häll mjölkblandningen i mitten av hålet och rör ihop degen.

Knåda ihop till en smidig deg. Då degen går att forma till en boll kan du stjälpa ut den på ett bakbord.

Knåda i 10 minuter så att degen känns klibbig och smidig.

Olja en beredningsskål på insidan med neutral olja och lägg i degen. Täck med färskfolier och låt jäsa i 2 timmar tills degen jäst till dubbel storlek.

Stjälp ut degen på ett bakbord och knåda i ett par minuter.

Dela degen i 12 bitar och rulla till jämna bollar. Lägg på bakplåtspapper på en bakplåt och låt jäsa i 20 minuter.

Värm ugnen till 200 grader. Häll 2 dl vatten i en ugnsform och ställ ugnsformen på nedersta falsen i ugnen. Detta bildar ånga som gör att briocherna hålls härligt mjuka.

Vispa upp ägget och pensla briocherna. Strö över sesamfrön.

Grädda på mellersta falsen i 20 minuter.

Tillbehör: Skiva tomat och gurka. Skala och skiva rödlöken och avokadon. Tvätta salladen.

Ta ut köttet ur crockpotten eller ugnen och riv det i bitar med hjälp av två gafflar.

Skär briocherna på hälft och rosta i en torr stekpanna ca 2 minuter.

Lägg köttet på briochens botten. Toppa med barbequesås, srirachasås, gurka, tomat, rödlök, sallad och avokado.

Sofie Sergelius

040-5443997

sofie.sergelius@hssmedia.fi

Fler recept och mera inspiration på foodly.fi

Publicerad: