Hemgjord glass för var och en

Publicerad:

Sommardagar (och -kvällar) som dessa kräver glass, och ingenting slår hemgjord. Oavsett ifall du har en glassmaskin eller inte kan du tillreda en krämig gräddglass eller lyxig glasspinne med Foodlys enkla recept.

KRÄMIG HAVTORNSGLASS

1,5 dl apelsinsaft

200 g havtorn

1 dl syltsocker

4 dl grädde

5 äggulor

1,5 dl socker

1 dl glukossirap

Koka upp apelsinsaften i en liten kastrull på medelvärme. Rör ner havtorn och syltsocker och låt sjuda under lock i 5 minuter. Låt svalna.

Vispa grädden till ett mjukt skum.

Vispa ihop äggulor med socker och glukossirap till en ljus smet. Rör försiktigt ner grädden. Rör därefter i den nu svala havtornsblandningen.

Häll massan i en glassmaskin och låt snurra tills glassen är klar (cirka 20-30 minuter). Servera glassen genast eller frys in för att avnjutas vid ett senare tillfälle.

Tips: har du ingen glassmaskin kan du hälla den färdiga glassmeten i en frysburk med lock, låta glassen stelna i fyra timmar. Kom ihåg att röra om i smeten med en timmes mellanrum för att undvika att det bildas iskristaller i glassen.

VANILJGLASS

4 dl grädde

5 äggulor

1,5 dl socker

0,5 tsk äkta vaniljpulver

1 dl glukossirap

Vispa grädden till ett mjukt skum.

Vispa ihop äggulor med socker och glukossirap till en ljus smet. Rör försiktigt ner grädden och tillsätt därefter vaniljpulvret. Rör om tills vaniljen spridits sig jämnt ut i smeten.

Häll massan i en glassmaskin och låt snurra tills glassen är klar (cirka 20-30 minuter). Servera glassen genast eller frys in för att avnjutas vid ett senare tillfälle.

CHOKLADGLASS UTAN GLASSMASKIN

160 g choklad

5 dl grädde

1 burk kondenserad mjölk

45 g hackad mörkchoklad

Grovhacka chokladen och smält den i vattenbad eller mikro.

Vispa upp grädden och rör ner den smälta chokladen, den kondenserade mjölken och den hackade chokladen. Häll över i en from med lock.

Låt glassen stelna i frysen i minst 6 timmar.

Ta fram glassen i rumstemperatur 10 minuter innan servering.

TJINUSKIGLASS UTAN GLASSMASKIN

5 dl grädde

1 burk karamelliserad kondenserad mjölk

45 g hackade gräddkarameller

Vispa upp grädden och rör ner den kondenserade mjölken och de hackade gräddkaramellerna. Häll över i en from med lock.

Låt glassen stelna i frysen i minst 6 timmar.

Ta fram glassen i rumstemperatur 10 minuter innan servering.

GLASSPINNAR MED SMAK AV BLÅBÄRSPAJ

6 pinnar

200 g färskost

30 g florsocker

0,75 dl grädde

120 g blåbär

40 g socker

0,75 dl vatten

1,5 msk apelsinsaft

4 havrekex

20 g smör

10 g socker

Vispa ihop färskosten med florsocker och grädde. Ställ i kallt.

Häll blåbär, socker, vatten och apelsinsaft i en liten kastrull och koka upp. Sänk temperaturen och åt blandningen sjuda i ett par minuter. Mixa sönder med en stavmixer och låt svalna.

Smula kexen riktigt fint och rör i socker och smör.

Varva färskost- och blåbärsblandningen med kexsmulorna i små glassformar.

Frys ner glasspinnarna minst 4 timmar innan servering.

ENKLA APRIKOSGLASSPINNAR

6 pinnar

3 dl grekisk yoghurt

0,75 dl lönnsirap

4 st aprikoser (cirka 75 g styck)

1 krm vaniljpulver

Skär aprikoserna på hälft, ta bort kärnan och placera fruktköttet i en matberedare eller blender. Tillsätt yoghurt och lönnsirap och kör till en jämn massa.

Fördela glassmassan mellan fyra glassformer och frys ner i minst 4 timmar innan servering.

Sofie Sergelius

Fler recept och inspiration på foodly.fi

Publicerad: