HBL: Oksanens misstänkta förskingring blev dyr för revisorn och tidigare styrelsemedlemmar – betalar tillbaka över 200 000 euro

Publicerad:

Pohjola-Nordens tidigare revisionsbolag, revisorn och de tidigare riksdagsledamöterna Simo Rundgren (Centern) och Anne-Mari Virolainen (Samlingspartiet) betalar tillbaka drygt 230 000 euro som Michael Oksanen misstänks ha förskingrat, skriver Hufvudstadsbladet på fredagen.

De har skrivit under ett förlikningsavtal tillsammans med Patent- och registerstyrelsen och Pohjola-Nordens stödstiftelse om pengarna som Oksanen misstänks förskingrat åren 2015—2021.

Revisionsbolaget och revisorn betalar nästan 164 000 euro och Rundgren och Virolainen betalar närmare 34 000 euro vardera, enligt HBL.

”Det känns förfärligt då man som förtroendevald i god tro och utan ersättning blir offer för ett grovt förskingringsbrott”, kommenterar Rundgren i ett textmeddelande till HBL.

Inte heller revisorn är nöjd enligt HBL. Han säger att förlikningsavtalet skrivits under för att undvika en rättsprocess.

Det är Patent- och registerstyrelsen som ansåg att tre styrelsemedlemmar som hade i uppgift att övervaka verksamheten på ett grovt sätt hade misskött sin omsorgsplikt och drog personerna inför rätta. Nämnden ansåg att revisionen av Pohjola-Nordens stödstiftelse var under all kritik, enligt HBL.

Då revisorn inte slog larm om allvarliga brister i stiftelsens förvaltning kunde Oksanen förskingra pengar. Understödsstiftelsen förlorade ungefär 276 000 euro.

Patent- och registerstyrelsens process mot Virolainen och Rundgren är nu avslutad. Stiftelsen drar också tillbaka sin stämningsansökan mot revisionsbolaget, skriver HBL.

Avtalet slår också fast att stiftelsen försöker få tillbaka pengarna av Oksanen på rättsliga vägar. Rundgren och Virolainen skulle i så fall kunna få tillbaka sina pengar.

Den styrelsemedlem som inte gick med på förlikningsavtalet ska styrelsen fortsätta kräva ersättning av.

Polisutredningen om Pohjola-Norden är avslutad och väntar på åklagarbeslut. Den gäller Oksanen samt fyra tidigare styrelsemedlemmar som misstänks för missbruk av förtroendeställning.

Oksanen misstänks för utom för missbruk av förtroendeställning för grov förskingring, grovt bokföringsbrott och förfalskning.

Publicerad: