Hästbacka fångar omgivningen med hemgjorda lådkameror – Aktuell med utställning i Kimito och Pargas

Hans G. Hästbacka har hunnit ta 7000 foton med nålhålskamera. Fotografiet han håller i handen är taget på Rettigsbrinken i Åbo centrum.
Publicerad:

Sedan början av 2000-talet har Hans G. Hästbacka experimenterat med nålhålskamera. Han bygger sina kameror själv.

Det som fascinerar honom med nålhålskameran är att han inte kan kontrollera slutresultatet. Han är utelämnad åt slumpen. Det är motsatsen till digitala kameror med vilka man kan ta oändligt antal bilder.

– Vi drunknar i bilder och utsätts för ett ständigt bildflöde. Mitt fotograferande med nålhålskamera är motsatsen till det här.

Hästbacka har aldrig ägt en digital kamera.

Enkel princip

Nålhålskameror fungerar enligt samma modell som camera obscura vars teknik var föregångare till kameran.

Man sätter ett fotopapper i botten av lådan och mittemot det gör man ett litet hål. Man täcker för hålet ända tills man hittar ett motiv man vill fotografera. När man tar bort lappen för hålet kommer det ljus in på fotopappret vilket gör att ett fotografi skapas.

Principen är enkel och utrustningen anspråkslös, men finessen ligger i detaljerna. Hästbacka skriver upp alla uppgifter om fotografierna, plats och tidpunkt, kamerahålets storlek och exponeringstiden. Hålets storlek, lådans djup och hur länge det kommer in ljus på fotopappret påverkar bildens kvalitet.

Det finns tabeller som man kan utgå från, men Hästbacka har också provat sig fram till vilka förhållanden mellan lådans djup, hålets storlek och exponeringstid som fungerar bäst.

– Det är en massa saker som inverkar, säger Hästbacka som inte avslöjar alla faktorer som han själv kommit fram till att påverkar bildkvaliteten.

Det är hans yrkeshemlighet.

7000 bilder

Sin minsta kamera har han byggt av en tändsticksask.

Hästbacka har fotograferat 7000 bilder. Han fotograferar nästan varje dag. Han brukar ta med sig flera kameror i ryggsäcken och så går han på promenad och söker motiv som han vill fånga på bild. Hästbacka försöker hitta intressanta detaljer i det vardagliga.

– Jag tar snapshots av sådant jag hittar.

Han kan bara ta en bild per låda, sedan måste han gå hem till sitt mörkrum för att byta papper.

Hästbacka ordnar workshoppar i fotografering med nålhålskamera runtom i landet. Dit kan vem som helst komma och låna en av hans kameror och ta en bild. Hästbacka framkallar fotografiet och skickar en kopia till deltagaren och så gör han också utställningar av deltagarnas fotografier.

Hästbacka berättar att han har en del fans som följer efter när han ordnar workshoppar på olika orter.

Förra året blev Hästbacka inbjuden att ha en utställning på konstens natt i Helsingfors. Den var väldigt populär. Det kom 200 besökare på fyra timmar.

– Man fick knappt rum i galleriet. Jag talade i ett under hela öppettiden, vilket är rekord för mig.

Hästbacka är nu aktuell med en utställning i Villa Lande i Kimito. Men redan i april ställer han ut i Folkhälsanhuset i Pargas med en utställning som heter "Mat? – fotografiska smakbitar".

– Vi får se vad det blir. Jag har inte ännu tagit bilderna för den utställningen, berättar Hästbacka.