Hårdför biskop kallade Åboborna för skorpioner och barbarer – ny film gästas också av Tapio Luoma

Anssi Riihimäki
människor i kyrka
Vox Turku har publicerat ett nytt avsnitt av serien om det 800-åriga Åbos historia.
Publicerad:

Vox Turku, som gör Åboinspirerade filmer i samarbete med Åbo universitet, har publicerat ytterligare ett avsnitt. Den här gången handlar det om Isak Rothovius (1572–1652), en hårdför kyrkoherre i det svenska riket som valdes till biskop i Åbo år 1627.

Rothovius valdes till biskop av kung Gustav II Adolf och kansler Axel Oxenstierna. Hans livsverk utgjorde en del av skiftet från katolicism till lutheranism.

Biskopen skickades till Åbo med uppdraget "att reparera Finland" som ansågs sämre än Sverige då det gällde kyrkliga frågor. Hans uppgift var att hämta pedagogiska och administrativa frågor över havet till Åbo.

Det gladde honom inte.

-- Rothovius såg beslutet som en utvisning till ett "främmande slavisktalande land", sägerAleksi Kauppinen, som producerat programmet, i ett pressmeddelande.

Rothovius mest berömda uttalande handlar om hans syn på Åboborna."Jag bor mitt bland skorpioner och barbarer", lydde det.

Åbo stad folk åtalade biskopen och hans fru Catarina flera gånger på grund av hans argsinta tal.

Anssi Riihimäki
Argsint. Rothovius var inte glad över att ha blivit sänd till Åbo.

Per Brahe roffade åt sig äran

Även om Rothovius inte mottogs i Åbo med värme är hans handlingar extremt betydelsefulla för Åbo och hela Finlands historia, enligt Kauppinen.

-- Generalguvernören Per Brahe tog åt sig äran för att ha skapat församlingar och akademin år 1640, men den som genomförde båda projekten var Rothovius. Den första bibeln från 1642, helt översatt till finska, är känd som drottning Kristinas bibel, men den som utförde projektet var biskop Rothovius av Åbo, säger Kauppinen.

Vox Turku har samarbetat med bland andra kostymdesignern Anna Hannikainen och makeup-artisten Alisa Oksanen, som gjort ett fint arbete med att placera serien 400 år tillbaka i tiden.

Lassi Lehtonen spelar Rothovius och Brahe spelas av Tuomas Kourula. Kourula är gitarrist vid Åbo konservatorium och behärskar bland annat lutmusik från 1600-talet. Tillsammans med musikern Sanna Kola spelar han en sång av lutmusikern John Dowland.

Expertgäster i avsnittet är historikernVeli Pekka Toropainenoch ärkebiskopen i Åbo och FinlandTapio Luoma.

Avsnittet har gjorts med understöd av St. Henry's stiftelse. Hela serien består av 25 avsnitt som handlar om Åbos 800 år långa historia.

Den kan ses på Kauppinens Youtubekanal.

Publicerad: