"Har inte lokala SFP viktigare saker att ägna sig åt än att kräva borttagning av minnesmärken?"

Åbo Underrättelsers logo
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Åbo. I tisdagens (23.1) ÅU kan vi läsa om att Terhi Vörlund-Wallenius lägger fram en motion till stadsfullmäktige om att monumentet över Alexander I:s och kronprins Carl Johans möte i Åbo skall fjärmas från sin plats! Vad är nu detta, har inte lokala SFP viktigare saker att ägna sig åt än att kräva borttagning av minnesmärken? Vilka politiska poäng räknar SFP att plocka denna gång kan man fråga sig.

Ska vi ta efter den ryska praxis som rådde efter revolutionen år 1917 då man tog bort alla symboler och statyer vilka inte passade den nya regimen?

Denna russofobi som idag härskar börjar bli märkbart pinsam.

För oavsett det nu rådande läget så har trots allt Ryssland en historia och en kultur som inte kan förbigås eller sopas under mattan! Terhi Vörlund-Wallenius borde nog lite sätta sig in i vår historia innan hon kommer med dylika förslag.

Kejsare Alexander I kom att betyda mycket för Finlands utveckling när han år 1809 gav vårt land en autonom ställning som ett storfurstendöme i det ryska riket. Han garanterade våra lagar och även olika institutioners fortbestånd. Kejsaren var mån om att finnarna inte skulle uppleva att de hade blivit erövrade och underkuvade ryskt styre.

Att statyn tyvärr inte är historiskt korrekt bekräftande klädseln, vilket jag har berört i en insändare i ÅU när monumentet avtäcktes, så har den sin plats i Åbo, en av de få gånger vår stad har stått i Europas blickfång under ett viktigt möte.

Tom C. Bergroth

Publicerad: