Reportage

Här finns barnfamiljens sommarstuga – mitt i Åbo och för mindre än 50 000 euro

Publicerad:
Monica Forssell
Pojke håller i en stor rödbeta.
Noa Forsberg är sex år och trivs bra i Peltola. Han gillar att cykla och hjälpa mamma och pappa i trädgården.

Försiktigt petar NoahForsberg fram en gurka under en plym av gröna blad. Pekar på en morot som gått i blom och mammas försök med broccoli.

Han är sex år och vet vilka buskar som ger vinbär, vilka som ger krusbär. Känner till plommonträd, päronträd, äppelträd och vet att det i grannstugan bor en tant som heter Kaija och att koloniträdgården med alla sina små stugor fortsätter på andra sidan kullen.

Bara han håller sig inom kolonistugeområdet får han cykla som han vill längs de små grusvägarna med namn som Hallonvägen, Jordgubbsvägen, Pionvägen.

Monica Forssell
En grusväg, stugor och en vägskylt.
Det finns över 200 stugor i Peltola koloniträdgård.

Och Noah är inte den enda lilla killen i Peltola koloniträdgård. Medelåldern bland stugägarna må vara kring 65 år, men den sjunker stadigt.

Ett vanligt år brukar det göras kring tio stugaffärer i Peltola men det senaste året räknar man med att nästan tjugo stugor bytt ägare och många av de nyinflyttade är barnfamiljer, berättar föreningen Peltolan siirtolapuutarhayhdistys informatör Jyrki Laaksonen.

-- När koloniträdgården grundades efter kriget var det med barnfamiljerna i åtanke. Nu sker det en generationsväxling och barnfamiljerna återvänder.

Monica Forssell
En stuga med några blommor i förgrunden.
Forsbergs stuga är byggd på 1940-talet men har renoverats i flera omgångar.

Familjen Forsberg köpte sin stuga i våras. De bor i ett höghus, inte långt från Peltola, och hade länge suktat efter ett eget litet ställe med en trädgård att sköta om.

De åkte runt och tittade på många stugor i Åboland men varje gång stupade köpbeslutet på att bilresan kändes för lång.

-- Vi kom till att det skulle kännas som en börda att äga en stuga längre bort från Åbo. Vi har helt enkelt inte tid att sitta så mycket i bil, säger Niina Forsberg, som liksom sin man jobbar inom en bransch med oregelbundna arbetstider.

Monica Forssell
En kvinna, ett barn och en man.
Familjen Forsberg trivs med att odla sina egna grönsaker och blommor. Någon strävan att bli helt självförsörjande har de ändå inte. Odlandet är en hobby.

Familjen säger att de inte drivs av något utpräglat klimattänk men det faktum att resorna till och från stugan går på ett par minuter och inte förorsakar stora utsläpp känns bra. Övriga plus i Peltola är skönheten och barnvänligheten.

-- Jag tycker att det här är perfekt för en barnfamilj. Här är lugnt, här finns många par vakande ögon och inget vatten att vara rädd för, säger Niko Forsberg.

Stugan som Forsbergs köpte var i gott skick men behövde få nya färger inomhus och bli av med ett par lager plastmattor.

Till midsommaren kunde familjen flytta in och än har de inte flyttat tillbaka hem. Antalet morgnar som de inte vaknat i Peltola går att räkna på den ena handens fingrar.

-- Att hela sommaren bo på en så liten yta har fått mig att fundera på hur lite man egentligen behöver för att trivas. Koloniträdgården har på kort tid blivit oss väldigt kär och livet har fyllts med så mycket vackert och trevligt, säger Niina och fortsätter:

-- Trädgårdsarbetet för tankarna bort från jobbet. Här är vi mycket mera tillsammans än vad vi var tidigare och vi vistas också mycket mer utomhus än tidigare.

Monica Forssell
En hand håller ett knippe rödbetor.
Rödbetorna har fått växa till sig. En av familjens favoriträtter är ugnsbakade rödbetor med blåmögel- eller getost på.

Inför köpet av stugan fanns det egentligen bara ett frågetecken och det var huruvida den sociala samvaron skulle bli för mycket. Men nej.

-- Vi har så härliga grannar och det är trevligt att byta några ord. Inte en enda gång har det känts som att vi inte har fått vara i fred. Folk respekterar varandra här och tränger sig inte på.

Noah pekar på ringblommorna i grönsakslandet och förklarar att de har såtts för att hålla skadeinsekterna borta. På kort tid har han lärt sig mycket växter och djur. En annan sak han har lärt sig är hur gott till exempel potatis från eget land smakar.

-- Dessutom behöver man inte skala vår potatis.

Det låter som något en sexåring uppskattar.

Webbchef, reporter
Publicerad: