Reportage
Han slår ett stort slag för Saloregionen – och för pumpan som råvara
Visst växte sig fenomenet med de urgröpta pumporna vid åkerkanten i Halikko på fem år sig större än han någonsin tänkt sig, men Esa Rannikko på Rannikon puutarha i Halikko ångrar inget.
– Mer folk än så här kan nog ett litet trädgårdsföretag vid motorvägen inte locka, det är jag rätt säker på. Jag skulle uppskatta att vi haft mellan 150 000 och 200 000 besökare så här långt, och de bästa besöksdagarna är ännu kvar, säger Rannikko.
– Samtidigt märker man att under kvällarna är parken åtminstone under några timmars tid alltför liten till ytan, men man kan besöka parken dygnet runt. Jag hoppas förstås att besökarna har tålamod också nu på slutet, vi gör vårt absolut bästa för att alla ska gå härifrån med ett leende på läpparna, det är sist och slutligen det som det handlar om.
Fick draghjälp av staden
Att pumpaparken nu fått draghjälp av Salo stad och den lokala företagarföreningen samt flera andra samarbetspartners ser han som en positiv sak. Många affärer har förlängt sina öppettider för att dra nytta av de stora besökarströmmarna.
– Det är nog upp till oss företagare att hitta på grejer som lockar folk att sätta blinken i då de kör på motorvägen. Vi har haft en hel massa utländska gäster också, bland annat från Australien, Island och USA. Jag har till och med hört om amerikaner som direkt från flygfältet tagit sig till Halikko, det hade knappast hänt utan pumporna, skrattar Rannikko.
Pumporna och parken syns väldigt mycket i sociala medier och man har fått draghjälp av såväl kändisar som andra besökare som flitigt delat med sig av bilderna. Samtidigt sysselsätter parken mellan 30 och 50 personer på området samt mellan 10 och 70 personer som karvar pumpor, beroende på läget.
Visste du att?
Pumpan i själva verket är en frukt, inte en grönsak?
Rannikon puutarha årligen omsätter över 60 000 pumpor?
Pumpaparken fick sin början i en solidaritetsyttring till grannföretaget Kynttilä-Tuote i Halikko, vars fabrik delvis brann ner i en eldsvåda 2018. Under de första åren använde man fabrikens ljus i sina pumpalyktor.
I år är man solidarisk i en annan riktning, då man med pumpalyktorna skrivit texten "Kunnia Ukrainalle" (heder till Ukraina) på en av åkrarna invid. Företaget sysselsätter flera ukrainare – och det här budskapet var det som de anställda ville förmedla vidare.
Alla pumpor till salu
Varje pumpa, snirkligt karvad och ljusförsedd eller inte, är till salu i parken. Dessutom slår man ett slag för pumpan som matvara. Under flera kvällar har gästande kockar besökt parken och i kioskstånden kan man köpa bland annant pumpapizza, pumpavåfflor eller varför inte pumpakorv?
– Korven blev en riktigt hit i år, ibland lyckas man och ibland inte … Vi har haft kunder som återvänt senare och köpt med sig flera paket. Vi har redan beställt in flera partier från Perniön liha som är vår samarbetspartner, berättar Rannikko.
Pumpakorven innehåller 20 procent pumpapuré från de egna odlingarna och Rannikko garanterar att det finns korv kvar också under det sista veckoslutet i parken.
Parken stänger nu på söndag, vad händer med pumporna efter det?
– Förhoppningsvis fortsätter pumpasäsongen ännu en god stund efter det, vi kommer åtminstone att sikta på att få ut så mycket pumpa som möjligt till dagligvaruhandeln. En del kommer vi att sälja också här vid växthusen som direktförsäljning där det blir en liten gårdsbutik och litet dekorationer, men inget närapå så här storskaligt.
Pumpaparken invid museibron i Halikko håller öppet sista dagen på söndag och då utlovas det fyrverkeri med start klockan 20.00.