Grön omställning orsakar högt elpris

Åbo Underrättelsers logo
Teknologie doktor
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

När man ersätter termiska kraftverk med vindkraft orsakas obalans. När det är kallt och svag vind skjuter elpriset i höjden. Men när vårvindar blåser friska blir elen gratis. I medeltal blir det inte ett nollsummespel, utan en kraftig nettohöjning eftersom efterfrågan är som högst under de timmar som tillgången är som lägst. Detta märks på att energiandelen i långtidsavtal för elinköp blir dyrare.

Tre politiker, en från Centern, en från Sannfinländarna och en från Samlingspartiet diskuterade elpriset i TV. Dessutom intervjuades en lågavlönad dam som bodde i ett gammalt hus i Hollola. Hon hade tvingats stänga av elvärmen och hade vinterkappan på inomhus.

Sannfinländaren angrep klimatpolitiken, medan centerpartisten skyllde elpriset på internationella faktorer och inte på regeringen. Samlingspartisten ville använda pengar från utsläppshandeln till stöd för de fattigas elräkningar.

Samma kväll hyllades i nyheterna Finlands förtida avveckling av kolkraften som tillsammans med av avskaffandet av torven sades vara en klimatpolitisk framgång. En expert sa att ”det finns tillräckligt med vattenkraft i Norge för oss vid svag vind” och att Olkiluoto 3 (Ol3) löser effektproblemet.

Det är lagen om tillgång och efterfrågan som bestämmer det lokala elpriset. På grund av vattenkraften är elpriset är ofattbart lågt i Norrland och Nordnorge även när det inte blåser. Men överföringskapaciteten söderut är begränsad, så Sydsverige (som stängt ett par kärnkraftverk) betalar högt pris, ungefär samma pris som Finland betalar för importerad el. För vips, när elen går över finska gränsen i norr hoppar priset tidvis upp tiodubbelt!

Vid sträng kyla är Finlands egen produktionskapacitet upp till 4 500 MW lägre än efterfrågan.

1 600 MW från Ol3 räcker inte eftersom avskaffandet av kol- och torvkraften kommer att minska den nationella effekttillgången med cirka tusen MW samtidigt som nya jord- och luftvärmepumpar kommer att öka efterfrågan på effekt med cirka tusen MW. Så om några år kan importtvånget vid svag vind och sträng kyla vara 4 500-1 600+2 000=4 900 MW.

Om Ol3 då faller ur nätet vid olämplig tidpunkt blir det blackout. Ett stort kraftverk är osäkrare än många mindre enligt sannolikhetsläran.

På våren när solen skiner och vinden blåser kommer vi att glömma problemet. Även naturgaspriset sjunker om/då ryska militären åker hem. Elen blir gratis förutom överföringsavgifter och skatter. Tyvärr har vi ingen användning för extra elektricitet under badsäsongen.

Men nästa vinter har Tyskland avskaffat resterande kärnkraft. Norge bygger hela tiden nya kraftlinjer till Tyskland och England. Konkurrensen om vattenkraften hårdnar.

Vätgas och liknande energilagringssystem är dyra och kommer om kanske tio år. Så det är bara att betala.

Teknologie doktor
Teknologie doktor
Publicerad: