Gott glutenfritt till vårfesten

Vegansk svamp- och kikärtspaj. Foto: Nathalie Aurén
Publicerad:

En helt vegansk och glutenfri paj som passar de flesta, vilket kan vara ett bra alternativ när student- och andra vårfester närmar sig.

Pajen är god att äta både kall och uppvärmd, gärna tillsammans med en sallad.

Kikärtsmjöl och vegansk ost hittas numera i de flesta större matbutiker, och ifall pajen behöver vara helt nötfri går det bra att byta ut mandelmjölet mot något annat glutenfritt mjöl.

VEGANSK KIKÄRTSPAJ MED SVAMP

(normalstor pajform)

Pajdeg:

5 dl kikärtsmjöl

2 dl mandelmjöl

0,5 tsk örtsalt (ex. Herbamare)

1 dl olivolja

1 dl vatten

Fyllning:

200 g champinjoner

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

250 g körsbärstomater

1 påse Pirkka baby spenat (65g)

1 näve färsk basilika

200 g Violife Orginal vegansk ost

1 tsk örtsalt

lite svartpeppar

1 msk olivolja till stekning

Börja med pajdegen. Värm ugnen till 175°. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Lägg till vatten och olivolja. Knåda till en jämn deg. Smörj en pajform med lite olja och tryck sedan ut degen i den. Förgrädda i 10 minuter.

Gör under tiden fyllningen.

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i en stekpanna med olivolja. Skölj och skär champinjonerna och lägg i stekpannan. Krydda med örtsalt och lite svartpeppar. Stek tills champinjonerna fått lite färg. Riv osten grovt under tiden. Rör ner körsbärstomater, babyspenat och basilika i stekpannan. Stäng av plattan. Lägg till osten och blanda väl.

Ta ut pajen och bred ut fyllningen över den. Tryck ner den lätt så att den packas ihop. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter.

Nathalie Aurén

flowkitchen.fi

Fler recept och mera inspiration på foodly.fi

Publicerad: