Reportage
Gösta och Mervi trivs på Kimitoön sommar som vinter – nu vill de bli fastbosatta
Det är ett glatt par som möter mig på sin sommarstuga i Tolfsnäs i Kimito i slutet av juni.
Gösta Gustafsson är nöjd över att jag har hittat rätt.
– De flesta kör nämligen förbi och är tvungna att vända vid Tolfsnäs gård längre in på vägen, säger han.
Gösta och frun Mervi Gustafsson har huserat i det klassiska röda 1950-talshuset i snart 20 år.
Men relationen till Kimitoön, och särskilt byn Tolfsnäs, fanns redan tidigare, mycket tack vare bägges långa karriärer på Hufvudstadsbladet.
Där var Gösta distributionschef fram till pensioneringen år 2016, medan Mervi var förman på nattpackningsavdelningen.
Lockades till det bekanta Tolfsnäs
Föreningen Konstsamfundet, som äger mark runt om på Kimitoön, donerade år 1965 ett av husen invid Tolfsnäs gård till personalen på Hufvudstadsbladet för rekreation.
Där vistades Gösta och Mervi Gustafsson flera år innan husköpet.
– Det var nog främst det som lockade oss att köpa hus just här. Det är bekanta skogar här runtomkring och genom HBL har vi dessutom fiskelov i vattnen utanför, förklarar Gösta.
Kärlek vid första ögonkastet var det ändå inte fråga om när det besökte tomten år 2002.
– Vi hann bara stiga in i huset för att konstatera ”nej aldrig”, minns Mervi och fortsätter: Det fanns ett gammalt tobaksrum här och en grillstuga mitt på gården som vi inte alls var intresserade av.
Men efter det tredje besöket började paret mjukna och möjligheten att genomföra en restaurering kändes inte så avlägsen längre. År 2003 var huset deras.
Trädgårdsprojekt håller dem sysselsatta året om
Sedan dess har mycket hänt. Tobaksrummet revs, kökets ytor förnyades och vindsvåningen har gjorts om till sovrum.
Även gården har sysselsatt dem en hel del, och i sina projekt har paret återanvänt mycket sådant som annars skulle ha slängts bort.
Fönstren i den nybyggda grillstugan och luckan till den hemgjorda pizzaugnen hör till det som man tagit vara på.
Trots de omfattande förändringarna på tomten, konstaterar de att det fortfarande finns mycket kvar att göra.
– Tiden blir inte lång här, sysslorna tar aldrig slut, skrattar Mervi.
Utöver den pågående restaureringen av de gamla gårdsbyggnaderna håller de egna odlingarna dem också sysselsatta.
– När vi flyttade hit sa Mervi att vi inte skulle ha några blommor här. Nu är här blommor överallt, påpekar Gösta.
Vill flytta till Kimitoön permanent
Det är inte bara blommor som planterats. Paret tar mig till sitt potatisland, växthuset med slanggurkor, paprikor och körbärstomater, och så vinrankan som klättrar upp längs med ena husväggen.
– Vi fick väldigt god vindruvssaft från den förra året, inflikar Gösta.
Paret benämner dessutom sig själva som ”svamptokiga” – de älskar att plocka både bär och svamp, och så är fiske en kär hobby.
Gösta deltog nyligen i en virtuell paneldiskussion kring den färska Stugbarometern 2021 i egenskap av fritidsboende i Kimitoön.
Barometern är en undersökning utförd av Naturresursinstitutet (Luke), med syftet att reda ut hur finländska fritidsboende upplever stuglivet.
Det var från Kimitoöns kommuns sida man frågade honom om han kunde tänkas delta i diskussionen.
Gösta misstänker att valet föll på honom eftersom Mervi och han inte för så länge sedan meddelat intresse för att registrera fritidshuset som deras fasta boende.
"Vardagen på landsbygden är en helt annan än den i staden"
Någon plan att lämna huset i Esbo, där paret bott hela sitt liv, fanns egentligen inte innan Coronapandemin då de tillbringade största delen av tiden i Tolfsnäs.
– Det var då vi insåg hur mycket bekvämare och enklare det är att bara vara på ett ställe. Vi skulle inte behöva bekymra oss om skötseln av ett annat hus också, säger Mervi.
Gösta instämmer och tillägger:
– Vi har knappt varit i Esbo det här året och åker dit närmast för att vattna växterna. Det är mest en dyr förvaringsplats vid det här laget, skojar han.
Paret började också inse att vardagen på Kimitoön är en annan än den i staden.
I Tolfsnäs upplever de att det inte måste finnas ett mål med utevistelsen, att de inte behöver göra något bara för sakens skull på samma vis som i Esbo.
Med livet i fritishuset kommer vardagsmotionen i stället genom trädgårdsarbetet, något de inte ser som en börda utan mer som ett meningsfullt arbete.
Ser fram emot att uppleva alla årstidsväxlingar i det röda huset
Bygemenskapen spelar också en viktig roll i beslutet att bli fastbosatta.
– Jag tror inte man kan ha bättre grannar än vi har här. Vi ringer alltid varandra och kollar att allt är som det ska om de andra är bortresta och något verkar oklart på tomten. Det funkar som man önskar att det ska göra, säger Gösta.
Några problem med omregistreringen av boendet borde det inte bli, men innan en flytt kan bli av vill paret Gustafsson investera i ytterligare bekvämligheter i huset.
– Vi vill ha en inomhustoalett och mer förvaringsutrymme. Planen är också att förstora stugan åt något håll, men förhoppningsvis är vi redo att flytta inom ett år, säger Gösta.
En permanent flytt till Kimitoön är något Gösta och Mervi ser mycket fram emot.
– Det ska bli härligt att vara här både tidig vår när naturen vaknar upp och ända in på sen höst när det blir mörkt och man får tända brasan i kakelugnen, säger Mervi.
Men innan hösten ska de njuta av sommaren och bland annat besöka både sommarlopptorg och auktioner, en sommaraktivitet som redan hunnit bli en viktig tradition.