God nyhet mitt i all oro

Åbo Underrättelsers logo
FM
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

En god nyhet mitt i all oro var president Niinistös resa till USA fredag 4.3.2022 för förhandlingar med president Biden. Det visar att den högsta statsledningen är medveten om Finlands säkerhetspolitiska läge – i motsats till vad man befarade när man hörde de förvirrade intervjusvaren efter statsminister Marins träff med riksdagspartierna. Statsledningen har alltså fått – och tagit till sig – råd från försvars- och geopolitisk expertis.

Den i mitt tycke alltid lika sansade veteranpolitikern Matti Vanhanen sade i onsdags 2.3. att Finlands säkerhetspolitiska läge förändrats radikalt.

Jag tycker det stämmer beträffande en, men bara en faktor, nämligen tilliten till att Ryssland inte har någon vettig orsak att angripa Finland.

Denna tillit är väl ett arv från VSB-paktens tider, och den har givits en förvånansvärt stark roll. Nu har vi sett att Ryssland under ledning av en sinnesförvirrad person inte är att lita på.

I övrigt har det såvitt jag, en 67-årig lekman, begriper inte skett någon förändring i Finlands säkerhetspolitiska läge, som i korthet är att:

    FM
    FM
    Publicerad: