God kvalitet på mat och betjäning belönas – två affärer i Åbo Saluhall får internationellt gastronomipris

Cecilia Juuti
Bild av två personer i förkläden som står bredvid varandra i saluhallen.
Heli Heinonen från viltköttsaffären Poronlihan erikoisliike Heinoset och Johan Hellsten från fiskaffären Herkkunuotta är glada över Chaîne des Rôtisseurs utmärkelser.
Publicerad:

Kärlek till mat av god kvalitet står det internationella gastronomisällskapet Chaîne des Rôtisseurs nära.

Medlemmar i organisationen kan belönas med utmärkelser i form av sköldar för att hylla god kvalitet på mat och service.

Utmärkelsen är den högsta organisationen delar ut. Två sköldar ges i år till affärer i Saluhallen, fiskaffären Herkkunuotta Oy och viltköttsaffären Poronlihan erikoisliike Heinoset.

Cecilia Juuti
Bild av en sköld med Cjaîne des Rôtisseurs vapen invid Herkkunuottas logo.
Kunder känner igen god kvalitet på mat och service på affärer som har Chaîne des Rôtisseurs sköld.

Sköldarna delades ut på onsdagen, lagom till firandet av Saluhallens 125-årsjubileum som också inleddes nu.

–Skölden ges till affärer som har fördjupat sig i sitt eget kunnande. Vi är mycket glada. Det är ett globalt hedersomnämnande som också internationella kunder känner igen, säger Jari Heinonen, i Poronlihan erikoisliike Heinoiset.

Chaîne des Rôtisseurs är grundat 1248 i Frankrike och är världens största och äldsta gastronomisällskap med medlemmar i över 80 länder.

Tidigare har köttaffären Reino Jokinen och fiskaffären S. Wallin fått utmärkelserna i Åbo Saluhall.

Cecilia Juuti
Bld av en bordsflagga med vapnet på Chaîne de Rôtisseur. I bakgrunden en köttdisk.
Chaîne de Rôtisseur är en gammal organisation för gastronomer, både yrkesmän och amatörer.

Därmed har Saluhallen nu fyra affärer med organisationens sköldar, det vill säga flest utmärkelser i saluhaller i Finland.

– Det är fint att få vara i Saluhallen.Åbo harlyckatsbra med matkulturen, här finns fina restauranger och affärer, säger köpman Johan Hellsten, i Herkkunuotta.

Kunderna uppskattar glad service

Vid fiskdisken Herkkunuotta betjänas flera kunder. Då ÅU ska prata med köpmannen Johan Hellsten tar två stamkunder emot sina inköp vid fiskdisken.

– Herkkunuotta är autentiskt, de säljer den bästa fisken som går att få, säger kunderna innan de skyndar vidare.

Cecilia Juuti
Bild av en fiskdisk ed många olika sorter fisk och skaldjur.
Urvalet i fiskdisken hos Herkkunuotta är mångsidigt.

Hellsten säger att Chaine des Rôtisseurs-skölden är ett pris till hela personalen. Förutom kvaliteten på maten uppmärksammar priset nämligen också kundbetjäningen.

– Vi är ett muntert och glatt gäng. Bara för att jag säger till personalen att nu ska vi ge bra betjäning, händer det inte utan vidare. Stämningen måste vara god, säger Hellsten.

Nu har personalen fullt upp med Saluhallens jubileum, men gastronomipriset ska firas då det lugnar sig.

Cecilia Juuti
Bild av en man som står bakom en fiskdisk.
Johan Hellsten har titeln Chef Rôtisseur i organisationen.

Hellsten är väldigt glad och stolt över prisskölden som hänger på väggen bakom fiskdisken. Enligt Hellsten har Herkkunuotta uppnått framgången genom att bygga upp kvaliteten på produkterna och genom att inte ta jobbet så allvarligt.

– Fast man jobbar professionellt och erbjuder god kvalitet kan man göra det med en gnutta humor. Det är ändå bara fisk vi säljer.

Kvalitet och eftertanke

Heli Heinonen förbereder små munsbitar med hjort och citronmajonnäs bakom disken i Poronlihan erikoisliike Heinoset.

Heinonen har varit ägare till viltköttaffären sedan mars och är väldigt nöjd över att den specialiserade affären på liten yta får gastronomisällskapets utmärkelse.

– Vi är stolta och ser inte priset som någon självklarhet. Vi uppskattar det verkligen, säger Heli Heinonen.

Cecilia Juuti
Bild av ett par i förkläden som står invid medaljer i en ram.
Jari och Heli Heinonen har båda titeln Maître Rôtisseur i gastronomiorganisationen. Jari Heinonen säger att kunderna brukar känna igen Chaîne des Rôtisseurs medaljer som hänger i ramen till höger.

Likt i Herkkunuotta, jobbar också personalen i viltköttaffären med en glädje som syns utåt till kunderna.

Jari Heinonens arbete i affären är numera en hobby, efter ett löfte om att minska mängden arbetstimmar då han fyllde sextio.

Nu har han mera tid att bekanta sig med producenterna som företaget samarbetar med.

Samarbetena är nyckeln till den goda kvaliteten på produkterna som säljs, som nu uppmärksammas med Chaîne des Rôtisseurs utmärkelse.

Jari Heinonen berättar att renköttet i affären är kvalitetsmärkt på samma sätt som till exempel parmaskinkans kvalitet kontrolleras i Italien.

– Skölden är en hyllning till matkulturen. Vi säljer inte endast ren- och viltkött av god kvalitet utan vi utvecklar också recept. Med hjälp av personalens råd ska kunden lyckat kunna tillreda vilt hemma, säger Jari Heinonen.

Jari Heinonen säger att utmärkelsen känns extra fin efter de tysta tiderna i Saluhallen som orsakats av både coronapandemin och arbetet vid Salutorget.

– Idag är det en dag för fest!

Publicerad: