God kvalitet på mat och betjäning belönas – två affärer i Åbo Saluhall får internationellt gastronomipris
Kärlek till mat av god kvalitet står det internationella gastronomisällskapet Chaîne des Rôtisseurs nära.
Medlemmar i organisationen kan belönas med utmärkelser i form av sköldar för att hylla god kvalitet på mat och service.
Utmärkelsen är den högsta organisationen delar ut. Två sköldar ges i år till affärer i Saluhallen, fiskaffären Herkkunuotta Oy och viltköttsaffären Poronlihan erikoisliike Heinoset.
Sköldarna delades ut på onsdagen, lagom till firandet av Saluhallens 125-årsjubileum som också inleddes nu.
–Skölden ges till affärer som har fördjupat sig i sitt eget kunnande. Vi är mycket glada. Det är ett globalt hedersomnämnande som också internationella kunder känner igen, säger Jari Heinonen, i Poronlihan erikoisliike Heinoiset.
Chaîne des Rôtisseurs är grundat 1248 i Frankrike och är världens största och äldsta gastronomisällskap med medlemmar i över 80 länder.
Tidigare har köttaffären Reino Jokinen och fiskaffären S. Wallin fått utmärkelserna i Åbo Saluhall.
Därmed har Saluhallen nu fyra affärer med organisationens sköldar, det vill säga flest utmärkelser i saluhaller i Finland.
– Det är fint att få vara i Saluhallen.Åbo harlyckatsbra med matkulturen, här finns fina restauranger och affärer, säger köpman Johan Hellsten, i Herkkunuotta.
Kunderna uppskattar glad service
Vid fiskdisken Herkkunuotta betjänas flera kunder. Då ÅU ska prata med köpmannen Johan Hellsten tar två stamkunder emot sina inköp vid fiskdisken.
– Herkkunuotta är autentiskt, de säljer den bästa fisken som går att få, säger kunderna innan de skyndar vidare.
Hellsten säger att Chaine des Rôtisseurs-skölden är ett pris till hela personalen. Förutom kvaliteten på maten uppmärksammar priset nämligen också kundbetjäningen.
– Vi är ett muntert och glatt gäng. Bara för att jag säger till personalen att nu ska vi ge bra betjäning, händer det inte utan vidare. Stämningen måste vara god, säger Hellsten.
Nu har personalen fullt upp med Saluhallens jubileum, men gastronomipriset ska firas då det lugnar sig.
Hellsten är väldigt glad och stolt över prisskölden som hänger på väggen bakom fiskdisken. Enligt Hellsten har Herkkunuotta uppnått framgången genom att bygga upp kvaliteten på produkterna och genom att inte ta jobbet så allvarligt.
– Fast man jobbar professionellt och erbjuder god kvalitet kan man göra det med en gnutta humor. Det är ändå bara fisk vi säljer.
Kvalitet och eftertanke
Heli Heinonen förbereder små munsbitar med hjort och citronmajonnäs bakom disken i Poronlihan erikoisliike Heinoset.
Heinonen har varit ägare till viltköttaffären sedan mars och är väldigt nöjd över att den specialiserade affären på liten yta får gastronomisällskapets utmärkelse.
– Vi är stolta och ser inte priset som någon självklarhet. Vi uppskattar det verkligen, säger Heli Heinonen.
Likt i Herkkunuotta, jobbar också personalen i viltköttaffären med en glädje som syns utåt till kunderna.
Jari Heinonens arbete i affären är numera en hobby, efter ett löfte om att minska mängden arbetstimmar då han fyllde sextio.
Nu har han mera tid att bekanta sig med producenterna som företaget samarbetar med.
Samarbetena är nyckeln till den goda kvaliteten på produkterna som säljs, som nu uppmärksammas med Chaîne des Rôtisseurs utmärkelse.
Jari Heinonen berättar att renköttet i affären är kvalitetsmärkt på samma sätt som till exempel parmaskinkans kvalitet kontrolleras i Italien.
– Skölden är en hyllning till matkulturen. Vi säljer inte endast ren- och viltkött av god kvalitet utan vi utvecklar också recept. Med hjälp av personalens råd ska kunden lyckat kunna tillreda vilt hemma, säger Jari Heinonen.
Jari Heinonen säger att utmärkelsen känns extra fin efter de tysta tiderna i Saluhallen som orsakats av både coronapandemin och arbetet vid Salutorget.
– Idag är det en dag för fest!