Glory klarade testerna – nu är det klart när hon startar mot Åbo

Ulf Hagström
Fartyg i hamn
Viking Glory startar mot Åbo i jultider.
Publicerad:

Viking Glory har nu återvänt till varvet i Xiamen i Kina efter sitt andra sjöprov.

Under sjöprovet testades många av fartygets tekniska system och säkerhetsfunktioner.

Bland annat testades hur snabbt fartyget kan bromsa in från full fart. Befälhavare Ulf Lindroos säger att det tar 3 minuter och 55 sekunder att stanna helt, distansen är 1330 meter.

– Toppfarten är 22,4 knop men hård motvind påverkar toppfarten och kan vid kuling reducera farten med 1–2 knop beroende på den relativa vindriktningen, säger Lindroos.

Vibrationer och ljud mättes också på en mängd olika ställen på alla däck, så att det uppfyller komforten som fartyget är byggt för.

– Vi kontrollerade också att alarmsignalerna och högtalarsystemet fungerar på hela fartyget, det var lite jobbiga timmar, säger Viking Lines tekniska direktör Ulf Hagström .

Ulf Hagström är teknisk direktör vid Viking Line.

Safe Return to Port testades också, alltså att fartyget skall kunna köras med eget maskineri till närmaste hamn då halva maskinrummet, tre av sex motorer, är utslagna. Det kan ske vid till exempel brand eller om maskinrummet fylls av vatten.

Toaletter och vattenförsörjningen till passagerarna ska samtidigt fungera.

– Det är ett rätt komplicerat test men vi testade det två gånger, att det fungerar oberoende vilket maskinrum som slås ut. Och allt fungerade fint, säger Hagström.

Eftersom rederiet ännu inte övertagit fartyget var det det kinesiska varvet som utförde de flesta testerna. Personal från Viking Line och besiktningsföretaget DNV övervakade testerna.

Nu ska fartyget färdigställas innan Glory är färdig för avfärd mot Åbo. Planen är att starta mot Finland vid jultider.

Arbete kommer ännu att utföras ombord under resan.

Nyhetschef, reporter
Publicerad: