Glöm tomater och gurkor - nu ska växthusen i Nagu fyllas med ädla druvor och konst

Annika Blåfield
Man håller en planta i vardera hand, inne i ett stort växthus
En dröm. Haapman har redan länge drömt om att få odla vin och kombinera det med sitt konstintresse.
Publicerad:

Herman Haapman och Annika Blåfield vill grunda Finlands största vingård i Nagu med druvor som Pinot Noir, Merlot, Chardonnay och Riesling. Vingården ska också omfatta ett konstcentrum och den första vinvetenskapliga trädgården i världen.

– Här ska det komma dubbeldörrar i glas mot gården och en gårdsbutik för vin och närodlade produkter, säger Herman Haapman då vi kommer in i den gamla lagerbyggnaden som förbinder två stora växthus på Fagerlunds gård i Tackork i Nagu.

Det är alltså här, och i de fyra övriga växthusen på sammanlagt 4 500 kvadratmeter som tidigare hyst bland annat tomat- och jordgubbsodlingar, som Haapman och Annika Blåfield vill skapa Nauvon taidekeskus ja viinitieteellinen puutarha, fritt översatt Nagu konstcentrum och vinvetenskapliga gård. Den är enligt dem unik i världen, för ingen annanstans kombinerar man vin och konst som de tänkt göra här.

Tuuli Meriläinen
Hand håller i en liten klase med gröna vindruvor
Här växer Riesling, en ädel druvsort som egentligen bara ska klara sig längre söderut. Paret Haapman och Blåfield hoppas att odlingen ska lyckas i växthus.

Vi går vidare in i det största växthuset på 1 500 kvadratmeter där de redan planterat omkring 200 vinrankor. Här växer bland annat de ädla druvsorterna Riesling och Pinot Noir, som än så länge är rätt små plantor.

– I går var det åtta grader ute, men 24 grader inne, säger Blåfield.

Så småningom ska detta jättelika utrymme hysa ett café och en restaurang, ett konstcentrum och en vinvetenskaplig trädgård med 100 olika sorter av äkta vindruvor, det vill säga en sorts utställning där besökaren får information om de olika sorterna.

Vinrankorna ska täcka de gamla takställningarna och skapa ett grönt tak som ska utgöra en bakgrund för den övriga verksamheten i växthuset, men också producera druvor för eget vin. Som vackrast kommer vinrankorna enligt företagarparet att vara om cirka tio år.

– Vi har beställt 3 000 plantor till. Om allt går väl kan gården producera 20 000 flaskor vin varje år. Målsättningen är att tillverkningen sker här på gården, berättar Haapman, som dagligen studerar vinbranschen flera timmar för att lära sig mer.

Tuuli Meriläinen
Man och kvinna i växthus
Herman Haapman har planterat alla vinrankor för hand i den hårda jorden och kan nu lätt lyfta Annika Blåfields 50 kilo på en arm.

De siktar på att kunna öppna någon del redan sommaren 2023, kanske gårdsbutiken eller caféet. Konstcentret hoppas de kunna öppna sommaren 2024, men den första utställningen är redan under planering, och här kan de utnyttja sina många kontakter inom konstbranschen. De vill gärna också att intresserade konstnärer kontaktar dem. Att öppna något som känns halvfärdigt är inte aktuellt.

Köpebrevet undertecknades i juli, och sedan dess har de röjt växtlighet, städat och bland annat bytt ut plast på en del av växthusen. På gården väntar den jättelika brännoljetanken på upphämtning.

– Vi ska vara helt självförsörjande på energi och installera solpaneler, berättar Haapman om växthusen som inte ska värmas upp, utan vara öppna från vår till höst då uppvärmning inte ska behövas.

Men vad händer om det blir minus 20 grader kallt?

– Problemet i Finland är den korta växtsäsongen, vinrankornas stam hinner inte förvedas. Men när det skett klarar också ädeldruvorna kallt väder bättre, säger Haapman som tror att det allt mildare klimatet i Finland och skyddet som växthusen ger ska räcka till.

Eftersom vindruvorna odlas i växthus tror han också att druvornas sockerhalt ska bli tillräckligt hög för vin av bra kvalitet.

Tuuli Meriläinen
Kvinna står intill växthusvägg
Så småningom är det tänkt att vinrankorna ska klä väggar och tak i växthuset. Paret menar att det inte blir för fuktigt i växthuset för att kombinera vinodlingen med konst.

Att alla dessa planer slukar mycket pengar är de medvetna om, och för att finansiera köpet av gården sålde de sitt hus i Vanda. De ska bland annat också ansöka om jordbruksstöd och bidrag från fonder.

– Vi har blivit kontaktade av olika finansiärer, men vi tänker noga igenom vad vi förbinder oss till, säger Haapman och tillägger, att redan underhållet av gården i sig kan kosta 20 000 euro per år.

Deras stora projekt kan få käppar i hjulet från EU-håll. För närvarande får man till exempel inte kalla en dryck tillverkad av vindruvor i Finland för vin, eller sälja vin till direkt till kunderna, något som paret Haapman och Blåfield vill ändra på. Haapman har därför kontaktat Jord- och skogsbruksministeriet och vill påverka för att Finland ska i det långa loppet ska ansöka om att bli godkänt som ett vinproducerande land.

Något bostadshus finns inte på gården som ursprungligen är utbruten från Tackork gård. Paret bor tills vidare i en leasad husbil och de ska skriva om sitt liv i bilen i sin blogg och i olika artiklar. Men det är en helt annan historia.

Intresserad avatt läsa fler ÅU-artiklar?Första månaden bara1,00 €!Klicka här.

Reporter/Toimittaja - Pargas Kungörelser/Paraisten Kuulutukset (Skärgården/Saaristo)
Publicerad: