Glöm inte vårdorganisationernas expertis – "vi jobbar med psykisk hälsa och kamratstöd, på svenska"

Åbo Underrättelsers logo
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Välfärdsområdet. Svenskspråkiga social- och hälsoorganisationernas verksamhetsförutsättningar måste tryggas i Egentliga Finlands välfärdsområde.

Egentliga Finlands välfärdsområde börjar sin verksamhet om bara knappt en och en halv månad.

Den pågående social- och hälsovårdsreformen är en möjlighet att stärka kedjan för människors hjälp och stöd.

Att stärka servicekedjorna innebär exempelvis att utveckla tjänsterna och säkra att man får tjänsterna på sitt eget modersmål. Det lönar sig att utnyttja social- och hälsoorganisationernas svenskspråkiga verksamhet och expertis i utvecklingen av tjänsterna.

I Finland finns 10 700 social- och hälsovårdsorganisationer. Av dem är nästan 880 svenskspråkiga social- och hälsoorganisationer.

I Egentliga Finland finns cirka 90 svenskspråkiga social- och hälsoorganisationer. Dessutom erbjuder också många finskspråkiga organisationer sina tjänster på svenska.

De svenskspråkiga social- och hälsoorganisationerna kan till exempel ge stöd för psykiskt välbefinnande och information om att leva med och hantera olika sjukdomar.

Många svenskspråkiga organisationer har, förutom medlemmar, också betald arbetskraft, kamratstödjare och frivilliga.

Det är viktigt att Egentliga Finlands välfärdsområde och områdets kommuner tar tillvara det kunnande och de resurser som finns inom de svenskspråkiga social- och hälsoorganisationerna för att trygga svenskspråkiga invånares hälsa och välfärd.

Genom att trygga organisationernas verksamhetsförutsättningar, exempelvis genom förmånliga lokaler och verksamhetsbidrag, kan man fortsätta det framgångsrika samarbete som finns idag.

Genom att inkludera de svenskspråkiga organisationernas stöd och hjälp i välfärdsområdenas servicestigar kan man bättre stöda svenskspråkiga invånares lagenliga rätt till vård och omsorg på eget modersmål.

Maria Helsing-Johansson Specialsakkunnig

Kirsi Ala-Jaakkola Organisationssakkunnig Föreningen Soste, Finlands social och hälsa

Publicerad: