Gips på åkrarna skadar inte odlingarna – forskare vill nu se mera gips på åkrarna

Janne Artell/Finlands Miljöcentral
gips sprids ut på en åker
Om tillräckligt stora arealer behandlas med gips har det en gynnsam effekt på havet, hävdar forskare.
Publicerad:

Gips skadar inte odlingarna och har gynnsam effekt på vattenskyddet. Det konstaterar Finlands miljöcentral i en färsk undersökning.

Att gipsa åkrarna på bred front skulle minska på fosforutsläppen i Östersjön. Finlands miljöcentral har undersökt gipsets inverkan på fosforutsläppen i Savijoki, Lundo. Enligt undersökningen som utförts bidrar gipset till att mindre mängder fosfor och organiskt kol sköljs ut i havet.

Bästa resultatet fås om gipset sprids ut på erosionskänsliga och fosforhaltiga åkrar och om det görs i ett tillräckligt stort område.

Förutom gipsbehandling borde jordbrukarna dock ta sig an grundproblemet, det vill säga höga halter av fosfor i åkern, förbättra åkerstrukturen och vattenhushållningen, konstaterar forskarna.

-- Gipsbehandling minskar mängderna fosfor och organiskt kol som sköljs bort från åkrarna under åtminstone fem års tid. För att gipsbehandlingen ska ha en märkbar effekt på kustområdena i Östersjön borde ändå tillräckligt stora åkerarealer behandlas, säger ledande forskare Petri Ekhom vid Finlands miljöcentral, SYKE.

I undersökningen märkte man ändå att det har betydelse om åkern finns uppströms eller nedströms. Gipsbehandling passar inte heller i närheten av insjöar. Det kalcium som finns i gipset kan också bidra till att magnesium från åkrarna sköljs bort och det här behöver odlaren beakta.

Jordbrukarna får gips gratis och skattefritt. Gipsbehandling av åkrar har undersökts i Finland sedan 2006.

Publicerad: