Genom förändring förbättrar vi våra liv

Ljushårig kvinna med runda glasögon och prästkrage
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Förändring är något vi alla möter, oavsett om vi söker den eller inte. Ändå är det något som ofta fyller oss med rädsla och osäkerhet. Varför? Vi vet ju, innerst inne, att förändring ofta leder till något bättre.

Ändå tycks många av oss klamra oss fast vid det som varit, som om tryggheten ligger i det förflutna snarare än i framtiden. Människan är bekväm av naturen. Vår hjärna lär vara konstruerad för att spara energi, och det gör den genom att automatisera våra beteenden och skapa rutiner.

När vi lever i rutiner känner vi oss trygga, eftersom vi vet vad vi kan förvänta oss. Rutinen ger oss en illusion av kontroll, och när den hotas av förändring skapas oro. Förändring är osäkerhet, och osäkerhet kan vara väldigt skrämmande. Att kliva in i det okända kräver ansträngning.

Men om vi reflekterar över människans historia är det tydligt att vi inte är skapade till stillastående. Vår framgång och överlevnad bygger på förmågan att anpassa oss till nya situationer, att uppfinna och förbättra. Vårt samhälle, vår teknik, vår kultur – allt detta är resultatet av en ständig förändringsprocess.

Vi utvecklas hela tiden. Att stanna upp, att försöka hålla fast vid det gamla, strider mot vår naturliga drift att sträva framåt och göra saker bättre.

Det paradoxala är att trots vår rädsla för förändring, är det just denna förmåga att förändras som har drivit oss framåt. Vi har aldrig kunnat återskapa det som varit, och tiden har aldrig gått bakåt. Och det är tur, för det är genom förändring som vi förbättrar våra liv.

Förändringar, både små och stora, är ofta det som leder till utveckling, nya insikter och bättre förutsättningar för framtiden. När vi till exempel byter jobb, flyttar till en ny plats eller vågar ta steget att påbörja något nytt, öppnar vi upp oss för möjligheter vi annars inte hade haft.

En annan aspekt av förändringsrädsla är nostalgin, längtan efter det förflutna som får oss att tro att "allt var bättre förr". Men sanningen är att vi inte kan återskapa det som varit, eftersom tiden alltid rör sig framåt. Det förflutna är färdigt, och det enda vi kan påverka är framtiden.

När vi håller fast vid det förgångna riskerar vi att missa chansen att skapa något bättre. Den som inte vågar förändras blir kvar i gamla mönster, och risken är att dessa mönster förlorar sin relevans och kraft i en värld som ständigt utvecklas.

Förändring är inte något att frukta, utan en väg till förbättring.

För att övervinna rädslan behöver vi kanske lite rubba på vårt tankesätt. I stället för att se det okända som hotfullt, kan vi lära oss att se det som en möjlighet. Varje förändring innebär en chans att växa, att lära oss något nytt och att förbättra oss själva och vår omgivning.

Så, trots vår bekvämlighet, är det inte vårt syfte att stå stilla. Vi är menade att utvecklas, att omfamna förändringen och driva oss själva och världen framåt.

Förändring är inte något att frukta, utan en väg till förbättring – om vi bara vågar släppa taget om det förflutna och lita på att framtiden bär med sig nya möjligheter.

Bibeln berör ämnet förändring på flera olika sätt. ”Allt har sin tid, det finns en tid för allt som sker under himlen: en tid att födas och en tid att dö, en tid att plantera och en tid att rycka upp, en tid att riva ner och en tid att bygga upp ...” (Predikaren 3:1–3).

Detta påminner oss om att förändring är oundvikligt. Livet går igenom olika faser, och det finns en tid för varje händelse och skede.

Präst i Finlands evangelisk lutherska kyrka
Publicerad: