Gammal kran får nytt lyft – restaurang Crane 22 öppnar på Varvsstranden

Kim Lund
en restaurang
Publicerad:

Kolgrillen glöder i det öppna köket i det senaste tillskottet i Åbos restaurangutbud, Crane 22 på Varvstranden. Ett par hantverkare slutför den sista finslipningen och köksmästaren Jerome van Breemen går igenom detaljerna inför öppningen på lördag.

Det är den gamla pumpstationen under kran nummer 22 vid Wärtsiläs före detta motorfabrik som har omvandlats till en restaurang med internationell atmosfär och med meny som ska tilltala också den kräsnaste konnässören, säger van Breemen.

– Det är ett nytt koncept som bygger på amerikansk barbecue, det franska köket och en smak av den nordiska matlagningskonsten. På menyn finns kött, fisk, vegetariskt och något för veganer.

Souschef Teemu Juhola ser fram emot att börja använda den nya kolgrillen där han steker biffar medan kunderna kan se på. Foto: Kim Lund

En detalj som också skiljer sig från de mer traditionella restaurangerna är kolgrillen i kombination med det öppna köket där kunderna kan följa med hur deras maträtter får den sista finishen.

Grundarbetet görs i det större köket på bottenvåningen, säger souschef Teemu Juhola som fungerar som vikarierande köksmästare.

– Det finns inte så många sådana restauranger med ett öppet kök, så det ska bli spännande och roligt att tillreda allt som grillas på öppen eld.

I restaurangen finns också en kamin som sprider värme och ger stämning. I bakgrunden det öppna köket. Foto: Kim Lund

En del av råvarorna kommer från närområdet, som fisken från Nagu och man förhandlar också med grönsaksleverantörer från regionen. Vissa varor som till exempel hummern måste ändå beställas från Kanada eller den svenska västkusten och om det önskas argentinsk entrecote importerar man köttet från Argentina.

Jerome van Breemen och Teemu Juhola har lång erfarenhet från restaurangbranschen. Foto: Kim Lund

Både Juhola och van Breemen är veteraner i restaurangbranschen. Juhola har jobbat i bland annat Pinellan och Roster, medan van Breemen har en bakgrund i bland annat Gadolinia, Korpoström och Kankas gård. Det är ändå alltid lika spännande att ställa sig i köket, i synnerhet i en ny restaurang och i en tid då coronan gör livet surt för krogbranschen.

– Det är en fantastisk utmaning och samtidigt en risk. Men vi tror på vår produkt och är säkra på att kunderna hittar oss.

Planerna på en restaurang fick sin början redan år 2015 då företagaren Leif Linden och arkitekten Renni Haroma köpte den gamla pumpstationen och hyrde marken av Åbo stad. En besvärsprocess över bygglovet gjorde att tidtabellen försköts och först i fjol somras tog projektet fart på allvar. Idag står Linden som ensam ägare och han har också tagit över M/S Famnen som ligger i Aura å.

– Man kan hyra Famnen för möten eller konferenser med bastu. Restaurangen står för cateringen och det går också att chartra fartyget, säger Linden.

Från balkongen har man en strålande utsikt mot Åbo slott och Suomen Joutsen. Jerome van Breemen och Teemu Juhola öppnar Crane 22 på lördag. Foto: Kim Lund

Just nu öppnas restauranger nästan som på löpande band i Åbo. Under veckoslutet öppnade Oobu i före detta Bassis lokaler och i höst slår också tre nya restauranger på gågatan upp sina dörrar. Konkurrensen skrämmer ändå inte de nya restauratörerna.

– Vid Varvsstranden finns inga restauranger och området byggs ut hela tiden. Jag tror inte heller att vi konkurrerar med restaurangerna i centrum, säger van Breemen.

– Alla vet att det finns många bra restauranger i Åbo, men det finns utrymme för flera och det finns säkert en plats också för oss, säger Linden och Juhola.

Crane 22 har plats för knappt 100 gäster inomhus. På de två balkongerna ryms det 50 kunder och till sommaren öppnar en uteservering nedanför kranen.