Gamla blodprov avslöjar: Förr drabbades många fler av borrelios – sjukdomen var okänd och bokfördes därför inte
För femtio år sedan var det mycket vanligt att människor drabbades av infektionssjukdomen borrelios, som sprids av fästingar.
Det här framgår av en studie som gjorts av forskare vid Åbo universitet.
Antalet diagnosticerade fall av borrelios har ökat det senaste årtiondet. Ändå var människor mycket mer utsatta för femtio år sedan än nu, enligt forskarna.
– På 1970-talet var borrelios en så gott som okänd infektionssjukdom, säger Jukka Hytönen, biträdande professor.
Åboforskarna har nu i samarbete med institutet för hälsa och välfärd THL undersökt blodprov från 1968–1972. Det visade sig att vart femte prov innehöll antikroppar mot borreliabakterier. Antikroppar används av kroppens immunsystem.
Det här kan jämföras med en motsvarande undersökning av blodprover från 2011: i den var andelen blod med antikroppar bara 4 procent.
– För femtio år sedan var infektioner som orsakades av borreliabakterier allmänna. Sjukdomen har då förekommit i mycket större omfattning än nu, säger doktoranden Julia Cuellar.
Enligt blodproven förekom borrelios i hela landet redan för 50 år sedan. Infektionssjukdomen var ändå vanligare i södra och mellersta Finland.
Borrelios orsakas av bakteriesläktet borrelia och kan bland annat ge allvarlig återfallsfeber och hjärnhinneinflammation.
Forskningens resultat har publicerats i tidskriften Clinical Microbiology and Infection.