Frustrationen är stor efter att landskapsmuseet säger nej till att riva Sunnanbergs gamla skolhus

ÅU-foto
gammalt rött skolhus
Sunnanbergs skola är en trelärarskola på Ålön i Pargas. ÅU-foto
Publicerad:

Niklas Isaksson, ordförande för Hem och Skola vid Sunnanbergs skola i Pargas, tänkte fula ord när han läste i ÅU i går att landskapsmuseet säger nej till att riva det föråldrade skolhuset som hör till Sunnanberg skola, och som enligt planerna måste rivas för att göra ett nybygge möjligt.

– Det är frustrerande att staden inte har tagit reda på om en rivning ens är möjlig tidigare. Jag har varit med i arbetsgruppen som har planerat den nya skolbyggnaden och utgångspunkten har ju sedan förra hösten varit att det gamla skolhuset rivs och ersätts med ett nytt.

Vilka är alternativen?

Han frågar sig vilka alternativen är om skolhuset inte får rivas.

– Allt drar ut på tiden, trots att det efter kartläggningen av skolnätverket i staden 2014 blev klart att Sunnanbergs skola fortsätter. Det är fyra år sedan, så det skulle nog ha funnits tid. Vi föräldrar som har varit med i planeringsgruppen har suttit på vår fritid och bekantat oss med skisser och föreslagit förbättringar under många möten. Det är ofattbart att det finns pengar i budgeten för en rivning och planering av ett nybygge, trots att man inte har tagit reda på att planerna går att genomföra.

Som förälder tycker han att det största problemet med de nuvarande skolbyggnaderna är att skoleleverna arbetar i två olika hus, med en sammansatt klass i ett hus och två andra sammansatta klasser i det andra. Det är inte ändamålsenligt för en skola i dag.

– Mest synd tycker jag om personalen som i våras arbetade hårt för att hinna tömma huset till sommaren, eftersom det var meningen att rivningen skulle börja under sommaren. Det här beskedet är inte roligt för någon.

Huset har redan tömts

Sunnanbergs skolas rektor Bo Blomqvist säger att det var ett omfattande jobb att tömma skolhuset på lösöre och packa ner allt.

– Nu har vi packat upp det vi behöver igen och flyttat det tillbaka. Att processen är så utdragen är en stor besvikelse och jättetungt för barn, föräldrar och för hela Ålöområdet.

Han säger att det är värdefullt för barnen att få gå i en byskola som Sunnanberg.

– När familjer väljer vart de ska flytta tittar de i första hand var skolan finns och vad det är för en skola. Vi väntar på svar från staden om vad som ska hända nu och hoppas få svar redan inom september.

Han betonar att han inte har gett upp hoppet.

– Vi jobbar på och gör självklart allt för att få en ny skolbyggnad på området. Den nuvarande byggnaden är från 1900-talets början och fyller inte nutidens krav.

Väntar på mer information

Maj Björk, SFP, är ordförande för bildningsnämnden och väntar också på mer information.

– Jag är jättebesviken över att vi nu befinner oss i en situation där vi inte kan genomföra planerna som tänkt. Men jag vill betona att planerna för Sunnanberg skola inte är lagda på is.

Fullmäktiges beslut att riva och bygga nytt består.

Stadens byggnadsinspektör Kenneth Koskinen har ansökan om rivning och nybygge på sitt bord. Men han kan inte fatta några beslut förrän han har allt material han behöver. Till det hör till exempel beslutet om ett undantagslov för projektet, som behövs allra först eftersom området inte är detaljplanerat.

– Det är planläggningsenheten som beviljar undantagslov. Jag behöver ett undantagslov som har vunnit laga kraft för att kunna ta ställning till rivnings- och bygglovsansökan. Om inte undantagslov beviljas kan inte heller de andra ansökningarna beviljas.

Också han tycker att det är konstigt att ingen tidigare har tänkt tanken att en rivning av den gamla byggnaden kan få ett nej.

– Samtidigt är den inte skyddad eftersom Ålöns generalplan föll i Högsta förvaltningsdomstolen. Men i den inventering som har gjorts ses skolområdet som en värdefull helhet. Rivs den ena byggnaden förstörs den helheten.

Reporter, ledarskribent
Publicerad: