Fransk lyxkryssare kom till Åbo – lovorden haglade då passagerarna steg i land

Kim Lund
en blåsorkester på en kahj
Publicerad:

Till tonerna av signaturmelodin till teveserien "Love Boat" framförd av flottans blåsorkester förtöjer det franska rederiet Ponants 131 meter långa lyxkryssare Le Champlain vid kajen i Åbo hamn.

Kim Lund

Den nordvästliga vinden kniper i kinderna och fartygets purser Peter Diaz drar jackhuvan över huvudet.

– Det är förskräckligt kallt. Jag som kommer från Filippinerna har aldrig varit med om lika kallt väder som det var i Visby då vi var där.

Kim Lund

Le Champlain startade från London den 23 april och har kommit norrut via Belgien, Holland, Tyskland, Danmark och Sverige. Till Åbo kom hon från Stockholm.

Kaptenen Yannick Simon har varit befälhavare ombord ända sedan fartyget sjösattes år 2018, men han har aldrig varit i Finland. För honom gick resan genom skärgården ändå på rutin.

-- Vi hade lots ombord, fartyget är relativt litet och det var en helt normal farled. Vi hade inga svårigheter.

Kim Lund
Befälhavaren Yannick Simon

Ombord finns 41 passagerare som under uppehållet i Åbo kunde åka ut på Visit Turkus guidade turer i stan. En av dem som tog tillfället i akt var Elisabeth Bugey som säger sig ha haft en underbar kryssning.

– Det har varit härligt. Det är fantastiskt med alla dessa öar, naturen och tystnaden. Jag är helt överväldigad och hoppas att jag kan komma tillbaka. Det är 40 år sedan jag var i Finland senast.

Kim Lund
Elisabeth Bugey

En annan nöjd passagerare är Agnes Coste från Paris. Hon har tidigare varit i Norge och sett fjordarna, men det är första gången hon ser en riktig skärgård.

Kim Lund
Agnes Coste

– Jag vet att här finns tusentals öar, men blev ända överraskad när jag såg dem och förstod att ingen bor på dem. Jag hade hoppats att det skulle ha varit lite varmare, men annars är allt bra, vackert och fascinerande. – Vi hinner inte se så mycket eftersom vi besöker tio städer på tio dagar, så därför återvänder jag gärna med bättre tid.

Tänk att få simma i det kalla havet och bada bastu. Det vore fantastiskt

Le Champlain är ett av sex fartyg i Ponants flotta som går under benämningen "upptäcktsfartyg". Det är mindre fartyg som besöker exotiska platser runtom i världen så som Antarktis och Söderhavsöarna.

Kapten Yannick Simon tror att skärgården också kunde vara en sådan destination.

– Här finns så mycket att se, den vackra naturen, flyttfåglarna och alla öar. Man kunde ha en guide ombord och åka ut med gummibåt på upptäcktsfärd. Tänk att få simma i det kalla havet och bada bastu. Det vore fantastiskt.

Den franska lyxkryssarens besök inleder samtidigt kryssningssäsongen. På grund av kriget i Ukraina har många kryssningsrederier ändrat sina planer och valt andra destinationer än S:t Peterburg som tidigare har varit en populär hamn.

Det betyder att rekordmånga fartyg, nio stycken, kommer till Åbo i sommar. Några av dem kommer flera gånger vilket betyder att det blir totalt 21 anlöp, dubbelt fler än under ett normalt år.

För Åbo stad och Åbo hamn är det här goda nyheter, säger Annika Schulman som är hamnledningens assistent och som har hand om den internationella kryssningstrafiken. Hon var med i hamnen och tog emot Le Champlain.

Annika Schulman och Yannick Simon

– Vi är väldigt ivriga att få det här rederiets fartyg hit. Det är ett verkligt lyxrederi med lämpligt stora fartyg och att man har valt Åbo av alla städer känns bra. Ponant är också ett väldigt miljömedvetet rederi och det går bra ihop med stadens och hamnens klimatstrategi. – Nu ska vi visa staden från sin bästa sida och jag hoppas att passagerarna gillar vad de ser.

Le Champlain lämnar Åbo på tisdagseftermiddagen och tag kurs mot Helsingfors. Hon kommer tillbaka den 20 juni.

Reporter (Åbo)
Publicerad: