Fotbollsspel och rockringar i topp – Kimitoöns Islaparlament röstade om 10 000 euro

videomöte med många deltagare
Islaparlamentet hölls på distans på tisdagsförmiddagen. Skärmdump: Emilia Örnmark
Publicerad:

Ett fotbollsspel till ungdomslokalen Banan i Kimito, rockringar att använda på rasterna i Dalsbruks skola, ett biljardbord till Kemiönsaaren keskuskoulu, nya gamingstolar till ungdomsgården Slaggis i Dalsbruk och nya fotbollar till Taalintehtaan koulu – de här idéerna var topp fem då Kimitoöns Islaparlament i dag röstade om hur man kan gagna barn och ungas trivsel i kommunen.

Islaparlamentet, barnens och ungdomarnas årliga kongress på Kimitoön, sammanträdde för åttonde gången. Konceptet är bekant och välbeprövat, men den här gången genomfördes det första gången på distans.

– Det gick bra, bara några mindre tekniska strul hade vi, säger Julia Byman, ordförande för Kimitoöns ungdomsparlament.

Pressbild
Två damer i munskydd vid ett bord
Ungdomsparlamentets ordförande Julia Byman och Kimitoöns koordinator för ungdomsarbete Jaana Eriksson. Foto: pressbild

Ungdomsparlamentet höll i trådarna för arrangemangen, medan Kimitoöns fullmäktigeordförande Daniel Wilson fungerade som parlamentets ordförande. Också fritidschef Bosse Ahlgren, kultursekreterare Hanna Mehtonen-Rinne och koordinator för ungdomsarbete Jaana Eriksson medverkade.

Inte samma sak på distans

Byman kommenterar att man den här gången förstås gick miste om att få se idékläckarna framföra sina idéer, vilket hon uppskattat tidigare år. Normalt brukar kongressen hållas i Villa Lande i Kimito, då idéerna presenteras inför hela auditoriet.

– Det blir ju inte på samma sätt nu, säger hon.

Parlamentet genomfördes via meet, där faktiskt en hel del av de elever som kläckt idéerna modigt stegade fram till skärmen i klassrummet och läste upp sin idé.

Röstningen gjordes elektroniskt, så att resultaten snabbt och organiserat kunde visas för mötesdeltagarna. De röstberättigade var 26 och representerade alla Kimitoöns skolor.

videomöte pågår. En resultatlista delas på skärmen
Resultatet har klarnat. Skärmdump: Emilia Örnmark

Från 44 idéer till 14

Den här gången hade 44 idéer lämnats in till Kimitoöns ungdomsparlament, som sedan valde ut de 22 idéer som gick vidare till Islaparlamentet. 14 av de idéerna kommer att förverkligas för reserverade 10 000 euro ur utvecklingsavdelningens och fritidsenhetens fjolårsbudget.

Summorna som förverkligandet av idéerna uppskattas kosta varierade från 60 euro till 5 000 euro.

Det mest kostsamma projektet – en ny ramp till skateparken i Amosparken, kunde dock fritidschef Bosse Ahlgren informera parlamentet om att redan är på gång ännu i vår, även utan Islapengar.

Det dyraste av de projekten som kommer att förverkligas är en karusell till lekparken nära biblioteket i Dalsbruk för 2 500 euro. Den här idén kom från två olika håll, både från Taalintehtaan koulu och från Wenla Rehn från Dalsbruks skola.

– Karusellen är bra för balansen, den kan användas av fler, det är en enkel konstruktion och den är hållbar, motiverades idén från Taalintehtaan koulu.

Också två idéer i 1 000-eurosklassen fick understöd: det kommer att bli ett bollplank i Amosparkens skola (främst för de lägre årskurserna som saknar ett sådant) och trampbilar till trafikparken vid samma skola.

– Då kan eleverna få praktisk övning i trafikreglerna, säger Melvin Dahlbom, som tänkt sig två större trampbilar och två mindre, som ska förvaras i ett förråd med lås.

videomöte, ett dokument om trampbilar delas på skärmen
Vissa av idéerna presenterades så här, medan andra nöjde sig med att läsa upp idén från ett papper, eller lät ordförande presentera dem. Skärmdump: Emilia Örnmark

Goda och rättvisa idéer

Julia Byman tycker att alla årets idéer var väldigt bra, och att de fördelade sig jämnt både gällande skolvardag och gällande fritid samt geografiskt.

Gällande den vinnande idén, fotbollsspel till ungdomslokalen banan i Kimito, tror hon att spelet säkert kommer att bli en populär sysselsättning även där.

– I Slaggis (i Dalsbruk) finns ett fotbollsspel, men inte i Banan – det vore ju bra om man fick ett sådant dit också, kommenterade Julia Hakkarainen.

Också för övrigt handlade många av kommentarerna om rättvisa, både gällande olika åldersgrupper i skolorna och gällande den geografiska placeringen av nya grejer. Till exempel kommer nu också Taalintehtaan koulu att få en spelplan för gagaboll, vilket redan finns i Amosparken och i Västanfjärd.

De som får finansiering för sin idé kommer av kommunen att få ett infobrev om hur man nu går till väga för att förverkliga sin idé, vilket ska göras under det här året.

videomöte där ett dokument om bollplank delas
Så här presenterades idén om ett bollplank till Amosparkens skola. Skärmdump: Emilia Örnmark
Videomöte där ett dokument delas på skärmen
Islaparlamentetet 2021 blev annorlunda. Förhoppningen om att man traditionsenligt kan mötas fysiskt under Barnkonventionens dag i november för nästa parlament finns. Skärmdump: Emilia Örnmark
Reporter (Kimitoön)
Publicerad: