Förväxlade kort i Åbo ledde till straffavgift och karantän
Åbobon Ylva Gustafsson förundrar sig över kollektivtrafikens sätt att bestraffa ett tillsynes litet och vardagligt misstag.
Det var på fredagsmorgonen som det visade sig att Gustafssons dotter av misstag fått sin brors busskort med sig.
Korten hade Gustafsson laddat några dagar innan men satt tillbaka i fel fodral.
På bussen kunde den personal som granskade kortet konstatera att kortet tillhörde någon annan, en äldre pojke.
Dottern försökte förklara att kortet var hennes brors men kontrollanten tog det ifrån henne och hon fick betala för en enskild biljett.
När Gustafsson senare på dagen, efter 10 minuter i telefonkö, frågade Fölis – alltså kollektivtrafikkontorets – personal om var hon kunde hämta kortet fick hon veta att kortet hålls i karantän i två veckor.
Gustafsson försökte förklara misstaget – korten är trots allt identiska – men till ingen nytta: kortet kan hämtas först om två veckor och till det kommer en straffavgift på sju euro.
ÅU kontaktade Fölis utvecklingschef Topias Pihlava för att fråga om det inte är överdrivet hårt att straffa en förväxling med straffavgift och karantän.
– Jag kan inte uttala mig om det här fallet utan bara beklaga att en som inte avsiktligt missbrukat kortet drabbas. Men värdekort för barn och unga är personliga och så här åtgärdar vi missbruk.
Här handlade det inte om missbruk utan om misstag. Finns det inget spelutrymme för Fölis personal?
– Tyvärr inte. Jag föreslår att man håller värdekorten i olikfärgade fodral eller skriver namn på dem. Genom vår webbtjänst kan man kontrollera vem kortet tillhör om man är osäker.
Varför har ni en karantäntid och straffavgift?
– På grund av att korten missbrukas avsiktligt och skapar extra arbete för oss.
På Fölis webbsida finns ingen information om straffavgifter och karantän. Varför inte?
– Det här är ganska nytt. Kollektivtrafiknämnden fattade beslut om åtgärderna i våras. Om det inte finns på sidan måste vi uppdatera den.
Ylva Gustafsson tycker trots Pihlavas motiveringar att karantänen krånglar till det och att straffavgiften är onödig.