Förvånad över svängarna i kaplansvalet i Houtskär

Åbo Underrättelsers logo
Folkvald i kyrkan, Karis
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Som kyrklig beslutsfattare har man förvånat sig över alla svängar med kaplansvalet i Houtskär.  Vår folkkyrka har ett klart regelverk för ordinarie prästtjänster och förfarandet kring dem. 

Det utgår från kyrkolagen som är mycket entydig.  Det är ytterst sällsynt att beslutande organ avviker från dem och jag undrar om något liknande skett förr i Borgå stift.

Då en tjänst blir ledig ska domkapitlet lediganslå den så snabbt som möjligt. Om ingen söker ska den lediganslås en gång till.

Är det är bara en eller två behöriga sökande första gången kan församlingsrådet eller kapellrådet ansöka om att tjänsten ska lediganslås en gång till.

Efter det är det dags att göra beslut om att tillsätta tjänsten om behörig sökande eller sökanden finns.  Det är naturligtvis klart att man ska respektera behöriga sökanden.

Det är i kyrkans intresse att präster vill öka sin utbildningsnivå genom att avlägga pastoralexamen och även efter det klara av de förvaltningskrav som sedan krävs för att kunna söka kyrkoherdetjänst.

Att bojkotta behöriga sökanden underskrider all kristen anständighet och ett etiskt förfarande. I det avseendet är det svårt att förstå hur domkapitlet har förfarit.

Det att det insamlades namn för en obehörig sökande tidigare saknar ju helt betydelse. Ingalunda kan utomstående krafter ändra på kyrkolagen utan den bestäms av folkvalda beslutsfattare på kyrkomötet och inte på torgmöten.

Domkapitlets uppgift är inte att påverkas av utomparlamentariska krafter.  Sådant ger en mörk skugga över kyrkans trovärdighet.

Ingalunda kan det gå till på det sättet att ett kapellråd låter bli att tillsätta en tjänst då behörig sökande finns för att vänta tills dess favorit hinner avlägga pastoralexamen långt senare.

Kyrkoherden har inte varit med om under processens gång att ett mycket konstigt förfaringssätt har utövats av domkapitlet. Han har understött ett korrekt förfaringssätt som alla församlingar i landet allmänt följer.

Kyrkoherden väljer inte heller kaplan i församlingen i ett kapellråd och står därför utanför sådana beslut. Men han har helt utan orsak hårt kritiserats och det är även orsak till, som han uppgett, att han nu lämnar uppdraget som kyrkoherde vid nyåret.

Allt detta skandalmässiga förfarande med domkapitlets stöd är naturligtvis inte den valda kaplanens fel som säkert kommer att sköta tjänsten bra.

Till slut kommenterar jag ännu hur okunnigt Yle Åboland har behandlat detta ärende. Den har mycket klent för att inte säga alls refererat hur val av kaplaner går till. Därtill har redaktionen varit mån om att bojkotta sakkunnigas kommentarer i debatten och censurerat dem eller inte alls tillåtit debatt.

Det ger en skrämmande bild av hur ett organ som bekostas med skattemedel fungerar och handlar mot grundlagens krav på åsiktsfrihet. 

Att Yle tar modell av totalitära staters förfaringssätt om att bojkotta det fria ordet är skrämmande för en demokratisk stat. Att manipulera sakdebatt är att sjunka under det anständiga.

Folkvald i kyrkan, Karis
Folkvald i kyrkan, Karis
Publicerad: