Förtroendet för välfärdssamhället är kört i botten – obegripligt att tjänstemännen lägger ner labbet i Dalsbruk
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Varha, Egentliga Finlands välfärdsområde är nu två år.
Århundradets största reform stapplar framåt, men bra går det inte, då medel för att strukturera om under en lite längre period inte enligt Orpo och Purra behövs.
Ändå kan man se några få ljuspunkter: Den så kallade eget team-modellen fortsätter att utvecklas och ska inom 2025 finnas i hela landskapet.
I dag har redan 65 procent ett sådant team.
Man svarar i telefon! Varje dag når 95 procent av alla som ringer någon som kan ge råd hur komma vidare. Före Varha var ju läget särskilt i Åbo katastrofalt.
I år kommer trygghetslarm till äldre att beviljas betydligt flera än tidigare, så som Vänstern i sin motion krävde.
Varha kommer att försöka hålla fast vid 14 dagars vårdgaranti även om regeringen tycker att man gott kan vänta i tre månader.
Sen en del av det tråkigaste:
Hur många som helt enkelt inte kommer att kunna få den vård de behöver av ekonomiska skäl återstår att se.
Nästan alla avgifter steg 1.1 2025 med mellan 24 och 45 procent, eftersom landets regering har gett order om det.
Vänstern ansåg att här gick gränsen och vi röstade alla mot detta i fullmäktige.
Hur många som helt enkelt inte kommer att kunna få den vård de behöver av ekonomiska skäl återstår att se. Man bävar för vad som komma skall.
Personalen mår dåligt och många är helt utmattade, känner inte uppskattning och vill inte rekommendera sin arbetsgivare åt andra.
Nattjouren på Salo kretssjukhus beslöt regeringen avsluta, fast uträkningarna om inbesparingar var helt fel och stängningen tvärtom leder till ökade kostnader.
Det är ytterst illavarslande, men tyvärr helt väntat.
Nattjouren på Salo kretssjukhus beslöt regeringen avsluta, fast uträkningarna om inbesparingar var helt fel och stängningen tvärtom leder till ökade kostnader.
Varha måste göra vad man kan för att minska de negativa konsekvenserna.
Ett sätt är att erbjuda vård under längre tid på kvällarna. Samma gäller också andra orter, allt bör göras för att ingen i onödan ska behöva åka till ÅUCS. Så som det är nu.
Gällande Dalsbruk beslöts politiskt i höstas att där ska finnas en vårdmottagning också framöver.
Hur man på tjänstemannanivå har kunnat få för sig att styrelsen beslutat lägga ner provtagningen i Dalsbruk är 1.1 är obegripligt.
Till det paketet hör givetvis också provtagning, annars är det ju ingen vits.
Hur man på tjänstemannanivå har kunnat få för sig att styrelsen beslutat lägga ner provtagningen i Dalsbruk är 1.1 är obegripligt och ärendet diskuteras i styrelsen.
Svar från ansvariga tjänsteinnehavare krävs. Detta är inte första gången tjänstemän försöker köra över styrelsen, det händer tyvärr ofta.
Det verkar som om tjänstemän redan nu tänker börja förverkliga det servicenätverksförslag som genast efter valet kommer att kastas på bordet.
Ett förslag som är så hemskt att man knappt vågar tänka på vad det kan innehålla, men åtminstone kommer Vänstern inte att godkänna dessa massiva försämringar (som alltså ännu ingen beslutsfattare ens fått se).
Finländarna har tappat tron på hälsovården i vårt land. Att ytterligare försämra den (inklusive äldreomsorgen) är uteslutet!
Det behövs i stället en helomvändning.
Vi som trots allt ännu tänker kandidera i välfärdsområdesvalet i april anses av många vara galna. För egen del är jag med för att jag tänker ”kämpa till sista blodsdroppen” för att återuppbygga det trygghetssamhälle som så många före mig skapat under tiotals år.