Forskare vill kartlägga fästingarnas allt större spridning - hjälp till via sajten punkkilive.fi!

Skärmdump
Punkkilives karta över fästingförekomsten i Åboland.
Publicerad:

Nu finns ett nytt verktyg för att hålla koll på den alltmer utspridda fästingspopulationen i Finland.

Via nätsidan Punkkilive.fi kan medborgare anmäla varnågonstans de har råkat stöta på fästingar.

Via nätsidan kan man på bara någon minut anmäla var man hittat fästingar. Nätsidan fungerar både på mobilen och i webbläsare. Dessutom kan man se varnågonstans andra anmälare funnit fästingar.

Punkkilive är ett samarbete mellan forskare vid Åbo universitet och Pfizer. Genom att folk anmäler sina fästingsobservationer hoppas forskarna på att det ska bli enklare att kartlägga fästingläget runtom Finland.

-- Till Punkkilive samlas observationer även nästa sommar, och tjänster fungerar både som en utmärkt datakälla för universitetet och som ett användbart verktyg för vem som helst som funderar över fästingförekomsten i olika områden, säger Ilari Sääksjärvi, direktör för biodiversitetsenheten vid Åbo universitet, i ett pressmeddelande.

Fästingar allt vanligare i Finland

Fästingpopulationen har blivit alltmer utspridd i Finland. Även borrelia- och TBE-fallen har ökat: I fjol diagnostiserades rekordmånga TBE-fall i Finland, hela 91 stycken.

Fästingar förekommer ute i naturen, men också i städers grönområden.

-- En orsak till fästingens ökade spridning misstänks vara det uppvärmda klimatet. I Finland stöter man på fästingar allt längre norrut, och fästingar dyker upp allt tidigare på våren och senare på hösten. Förändringen är så snabb att vi behöver fortlöpande data för att kunna undersöka spridningen, säger fästingforskare Jani Sormunen.

.

Publicerad: