Försäljningen av Pargas Fjärrvärme – en Caruna-affär på kommunnivå
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Pargas. Pargas stad har fört försäljningsprocessen kring fjärrvärmebolaget till beslutsstadiet. Ärendet har skötts i hemlighet för fullmäktigeledamöterna. I egenskap av tredje vice ordförande i fullmäktige har jag fått information om den planerade affären och i den presentation vi fick ta del av väcktes direkt misstankar. Siffrorna som presenterades var i konflikt med varandra och efter egna utredningar förstärktes mina misstankar.
Att sälja grundläggande infrastruktur i dagens läge, då vi står inför stora globala hot, känns inte vettigt. Det handlar inte enbart om pengar, utan om försörjningsberedskapen och en viktig resurs som staden satsat på i 40 års tid.
Köpeskillingen är hemlig, men jag vill öppna upp litet det bokföringsmässiga verkliga värdet, som är märkbart lågt i jämförelse med försäljningspriset. Pargas Fjärrvärme är ett solitt företag. Enligt bokslutet 2022 är soliditetsgraden över 90 procent, det egna kapitalet cirka 4 miljoner euro. De kortfristiga fordringarna och kassan är ungefär 1,5 miljoner euro. Bolaget ger vinst på ca 400 000 euro, varav staden tilldelas en dividend på 100 000 euro. Biovärmeverkens bruksvärde är cirka 10 miljoner och fjärrvärmenätets värde cirka 7 miljoner euro.
I informationen vi fått ta del av är nätverkets värde det som förbryllar. Vi har fått höra att nätverkets livslängd börjar vara slut. Enligt mina utredningar finns det cirka 10 kilometer av 40 år gamla fjärrvärmerör. Det är en tredjedel av hela nätverket. En tredjedel av nätverket är 20 år gammalt och en dryg tredjedel är omkring 10 år gammalt.
För de äldsta delarna har inte ens hälften av den beräknade livslängden uppnåtts. Jag har talat med de som byggde det ursprungliga fjärrvärmenätet och det finns ingen orsak att misstänka att de skulle bli obrukbara i förtid. Med de här uppgifterna kan man räkna med att nätverkets bruksvärde är omkring 7 miljoner euro, vilket betyder att verkets bruksvärde minskat med skulderna är 21,7 miljoner euro.
Nu är 75 procent av aktierna till salu, köparen är investeringsbolaget Adven som samlat på sig energi-infrastruktur. I avtalet finns skrivningar som tryggar prisnivån, men då affären väl är gjord finns inget som hindrar köparen att sälja vidare sina aktier till ett annat bolag inom samma koncern eller till en utomstående aktör. Då slutar avtalsenliga fördelar gälla. Dessutom är det tariffpriserna som regleras i avtalet, men inte grundavgiften. Prishöjningarna mot kunderna är helt i köparens händer.
De prishöjningar som sker inom ramen för avtalet betyder på 10 år en tilläggsutgift på 1,3 miljoner euro för bolagets största kund, Pargas stad. Enligt bokslutet finns inga stora investeringsbehov. De investeringsbehov som presenterats för oss kan täckas med bolagets egen vinst på tio år.
Jämförelsen med Caruna-affären är på sin plats och inverkan på Pargas stad skulle på lång sikt vara negativ. Försäljningen är en snabbvinst som värmer endast en stund. Inom drygt tio år går invånarnas skatteinkomster rakt in i investerarnas fickor. Investeringsbolagen skulle inte vara intresserade av värmeverket om det inte var en bra affär för dem.
Vi har byggt upp en grundsten för en fungerande grundinfra, där investeringarna täckts med vinst och som årligen gett dividend. Dessutom har staden sparat genom att själv producera energi för sina fastigheter. En betydande del av värmen kommer från industrierna som spillvärme, den andelen kommer att öka ytterligare då industrins miljöbestämmelser blir strängare.
Att sälja fjärrvärmebolaget till ett utomstående investeringsbolag är en betydande risk för Pargas stad och för invånarna.
Lotta Laaksonen VF, välfärdsfullmäktigeledamot,
III vice ordförande i Pargas stadsfullmäktige