Förebyggande verksamhet – vad är det?

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Som redan tidigare noterats säger lagstiftningen att ansvaret för den förebyggande verksamheten delas mellan kommunen och välfärdsområdet.

Målet med den förebyggande verksamheten är att skapa en välfärd som ger invånarna välbefinnande, livskvalitet och levnadsstandard.

Detta innefattar både materiella och immateriella aspekter av livet, såsom ekonomisk trygghet, hälsa, utbildning, goda bostadsförhållanden, sociala relationer och säkerhet. Välfärd handlar om att skapa förutsättningar för människor att leva ett gott och meningsfullt liv, och att minska lidande och ojämlikhet.

Vad är det då som skapar denna välfärd?

Vad skapar välbefinnande, trygghet och sociala relationer?

De materiella förutsättningarna naturligtvis, att det finns bostäder och arbete, att det finns dagvård och skolor, att det finns utbildningsplatser.

Traditionellt räknas olika motionsformer till kommunens viktigaste förebyggande verksamhet vilket säkert är helt på sin plats men det finns även mycket annat som kan och bör räknas till det förebyggande.

Dit kan räknas att hålla trottoarer och vägar i gott skick, skapa trivsamma bostadsområden och ordna fungerande kollektivtrafik.

En viktig förebyggande åtgärd är att ge vård och omsorg på kundens språk för att säkerställa att personalen och kunderna förstår varandra.

Något man kanske inte alltid tänker på i det här sammanhanget är att den fria bildningen, Arbis, har en viktig förebyggande uppgift framförallt bland oss svenskspråkiga.

Svenska Arbis och den egna språkgruppens kulturutbud och mötesplatser utgör viktiga svenska rum i staden.

Till välfärdsområdets förebyggande verksamhet räknas förebyggande rusmedelvård.

Som förebyggande verksamhet kan även räknas sådant som barn- och mödrarådgivning samt seniorrådgivning för oss äldre.

Men en viktig förebyggande åtgärd som inte får glömmas är att vård och omsorg ska ges på kundens språk för att säkerställa att personalen och kunderna förstår varandra – det om något har en förebyggande betydelse.

Svenska Seniorer i Åboland

Kjell Wennström

Ordförande

Publicerad: