Förbud mot övertid då facken protesterar mot försvagat uppsägningsskydd – tiotusentals berörs i Åbo

Nytt folk till ÅUCS. Personal ska fastanställas. ÅU-foto sjukhus
ÅU-foto
Nytt folk till ÅUCS. Personal ska fastanställas. ÅU-foto sjukhus
Finlands närvårdar- och primärskötarförbund Super samt social- och hälsovårdens fackorganisation Tehy hör till de fackorganisationer som inför övertidsförbud från och med nästa veckas onsdag, i protest mot regeringens förslag på att göra det enklare att säga upp arbetsavtal i företag med färre än 20 anställda. Det påverkar bland annat ÅUCS, men exakt hur är oklart. ÅU-foto
Publicerad:

Flera fackorganisationer ska utlysa förbud mot övertid och skiftbyte inom den kommunala sektorn och på alla arbetsplatser inom den privata sektorn. Förbudet gäller tre dagar nästa vecka och påverkar hundratusentals arbetstagare inom social- och hälsovården samt åtminstone tiotusentals i Åbo med omnejd.

Servicefacket PAM meddelade i går att de inför övertidsförbud inom alla branscher. Tidpunkten meddelas senare.

Förbudet är en protest mot regeringens planer på att göra det lättare för företag med färre än 20 anställda att säga upp arbetsavtal.

Om social- och hälsovårdsreformen genomförs kommer betydligt fler privata företag att grundas inom social- och hälsovårdsbranschen, och det förekommer redan nu många problem med arbetsvillkoren inom den privata socialservicebranschen, konstaterar Finlands närvårdar- och primärskötarförbund Supers ordförande Silja Paavola.

– Fackets uppgift är att skydda sina medlemmar mot omotiverade försämringar. Övertid och skiftbyten sker varje dag. Det är arbetsgivaren som ska trygga patientsäkerheten, inte att arbetstagarna ska göra övertid och byta skift. Därför genomför vi manifestationen, som är helt laglig.

Super har ungefär 90 000 medlemmar, varav tusentals av dem i Åbo med omnejd.

Social- och hälsovårdens fackorganisation Tehy, som även är med i manifestationen, har 160 000 medlemmar i hela landet. PAM har cirka 230 000 medlemmar inom detaljhandeln, hotell- och restaurangbranschen, fastighetsservice- och väktarbranschen.

Enligt regeringen är syftet med att lindra kriterierna för individuell uppsägning i företag som sysselsätter färre än 20 personer ett försök att förbättra sysselsättningen.

Fackförbunden Pro och Industrifacket införde ett övertidsförbud för sina medlemmar i måndags. Det är i kraft tills vidare.

Förbudet mot övertid och skiftbyte för Tehy och Super inleds onsdagen den 26 september klockan sex på morgonen och avslutas den 28 september klockan 23.59.

4000 anställda berörs i sjukvårdsdistriktet

Tehys ordförande Millariikka Rytkönen säger till Svenska Yle (17.9) att kaos är att vänta när övertids- och skiftbytesförbudet träder i kraft, eftersom systemet på exempelvis sjukhusen bygger på att folk flexar.

Jussi Rantanen, huvudförtroendeman för de vid Åbo universitetscentralsjukhus som är medlemmar i social- och hälsovårdens fackorganisation Tehy, säger att det är omöjligt att förutspå hur förbuden påverkar ÅUCS.

Han vill inte använda ordet kaos, men påpekar att många anställda ofta gör övertidsarbete. Av distriktets cirka 8000 anställda representerar han 4000 anställdas intressen.

– Akutvården kommer nog att fungera, men när det gäller mindre akuta ärenden som vissa operationer kan det hända att schemat påverkas.

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts direktör Leena Setälä kommenterar:

– Det kan hända att någon längre operation, alltså en som räcker sju-åtta timmar, blir tvungen att flyttas till en mer passande dag. Vi planerar allt så bra som vi kan, men vi är helt beroende av folks vilja att göra lite extra. Om vi hade obegränsad finansiering skulle vi anställa flera.

Hon är besviken på att fackorganisationerna inför övertids- och skiftbytesförbud som även påverkar offentliga organisationer med flera än 20 anställda.

– Vi är inte en part i det här. Regeringens lagförslag om uppsägning gäller inte den kommunala sektorn. Om vi hade obegränsad finansiering skulle vi anställa flera.

Jussi Rantanen påpekar att arbetsgivarna förhoppningsvis hinner förbereda sig på förbuden.

– Och fackorganisationerna måste stå upp för alla medlemmar, även de som arbetar för mindre företag. Alla ska behandlas lika.

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt består av 28 medlemskommuner med sammanlagt drygt 470 000 invånare. Merparten av vårdkostnaderna betalar hemkommunerna med skatteinkomster.

Reporter
Publicerad: