För fem år sedan sade Åborektorerna nej – nu har både Elise Kurtén och Nicke Wulff ändrat sig och tycker att det är bra att familjerna får välja skola
Diskussionen om hur Åbobarn, som ska börja i skolan, ska fördelas är inte ny.
Senast det var aktuellt att förändra de så kallade elevupptagningsområdena var både Elise Kurtén, rektor för Sirkkala skola, och Nicke Wulff, rektor för Cygnaeus skola och Braheskolan skeptiska till att ändra områdena.
Så här skrev ÅU i september 2017: "Kurtén vill, precis som Cygnaeus rektor Nicke Wulff, inte ändra på elevupptagningsområdena".
Också 2014 har gränserna för de dåvarande elevupptagningsområdena ändrats, liksom åtminstone 2005.
Förslaget som bildningsnämndens svenska sektion ska ta ställning till den 3 november är att de nuvarande elevupptagningsområdena slopas helt och hållet.
I stället skulle föräldrarna få ansöka om en plats i en viss skola.
Tillgängligheten, det vill säga en trygg skolväg till fots, med cykel eller buss, skulle spela en stor roll då skolplatserna fördelas.
Rektorerna har ändrat sig
Vad tycker rektorerna för de svenska Åboskolorna om förslaget att slopa elevupptagningsområdena i dag?
Förutom att vara rektor är Nicke Wulff också ordförande för SFP:s fullmäktigegrupp i Åbo.
Han har varit med och berett den aktuella förändringen och tror därför på förslaget om att inte längre låta hemadressen styra vilken skola det blir för de svenska Åbobarnen.
– Förslaget behöver dock slipas speciellt gällande kriterierna. Problemet med nuvarande kartor är att stadsutvecklingen går så snabbt vidare att vi skulle vara tvungna att rita om elevupptagningsområdena varje år.
Skansenområdet blev inte pop bland svenska familjer
Han konstaterar att han har haft en stor roll då den nuvarande elevupptagningskartan ritades.
– 2014 satt jag med elevpluppar, kartor, kollektivtrafikplaner och lokalkännedom med mera och ritade den nuvarande grunden som andra sedan godkände.
– Då levde jag till exempel i den starka tron att Skansenområdet kring köpcentret Skanssi skulle utvecklas till ett attraktivt område för familjer och också finlandssvenskar. Nå, tji fick jag, eftersom där i dag i princip finns bara små bostäder och knappt någon svenskspråkig.
Cygnaeus skola är full
I stället har Hirvensalo fortsatt att vara attraktivt, liksom också norra Åbo.
– Barnen från de här delarna av Åbo hör alla till Cygnaeus område. Men vi måste hur som helst börja styra elever till Sirkkala skola då vi i Cygnaeus helt enkelt har fullt. Så ja, jag är klart för att ändra på kriterierna, säger Nicke Wulff.
Elise Kurtén hakar på.
– Jag minns tydligt att vi år 2017, vilket känns som häromdagen, poängterade att det var bra och tydligt med upptagningsområden, inte minst med tanke på rektorns arbetsbörda. Men invånarutvecklingen blev något helt annat än det som alla trodde och räknade med då.
Kanske inte så stor förändring ändå
Hon konstaterar att förändringar skapar oro och att förändringar tar tid.
– Men, ärligt sagt tror jag inte att det handlar om en så stor ändring i det här fallet.
Kurtén säger att kriterierna i det nya systemet för hur barnen fördelas på de olika skolorna måste förtydligas.
– Jag anser att syskonkriteriet ska tas med. Dessutom tycker jag att det är missvisande att säga att det inte alls skulle handla om geografi eller adresser. Tillgängligheten hänger ju nog ofta ihop med läget.
Däremot erbjuds mera flexibilitet om elevupptagningsområdena slopas.
Mer oro om gränserna ändras ofta
Hon tycker att det är ett större orosmoment ifall distriktsgränserna ändras med jämna och ojämna mellanrum, än att man går in för ett enda elevupptagningsområde utan några gränser.
Hon konstaterar att Sirkkala skola har tampats med utrymmesproblem alltför länge, medan Cygnaeus skola har fått ta emot mer och mer elever.
– Det är dags att börja fylla på nya, fräscha lokaler i Sirkkalakvarteret med ivriga elever, säger Elise Kurtén.
Intresserad av att läsa fler ÅU-artiklar? Första månaden bara 1,00 €! Klicka här.