För blomsterbonden Nicolina i Nagu är närodlade blommor mer än en trend – i sommar säljer hon sina buketter centralt

Nicolina Träskman har sått över 50 olika sorter av luktärt. – De är bra blommor att sätta ut tidigt eftersom de tål till och med sju minusgrader, berättar hon.
Publicerad:

Rörelsen med ”slow flowers” startade i USA redan för tio år sedan och har under de senaste åren rotat sig ordentligt också i Skandinavien.

De flesta så kallade blomsterbönder vill erbjuda närodlade och miljövänliga blommor som ett alternativ till de utländska, ofta hårt besprutade, snittblommor som dominerat utbudet i affärerna under senaste årtionden.

Beslöt att börja sälja

Nicolina Träskman som har hus i Prostvik i Nagu tog i vintras beslutet att börja odla plantor och snittblommor för försäljning.

Även om hennes idéer och timing passar in på konceptet blomsterbonde är nysatsningen ett resultat av ett livslångt intresse för blommor, inte resultatet av någon trend.

Tuuli Meriläinen

Nicolina utbildade sig till trädgårdsmästare på Överby trädgårdsskola redan år 2011. Denna säsong är för henne ett försöksår som får utvisa om det finns ett tillräckligt stort intresse för lokalt och ekologiskt odlade snittblommor.

– Jag älskar blommor och sätter mycket pengar på nya växter. Då kan jag ju försöka få något ekonomiskt tillbaka på det. Man måste våga, säger hon.

Zinnia, dahlia och luktärt

I sommar kan man hitta henne utanför Minttus bar & kök i Nagu kyrkby där hon under namnet Nicolinas blommor säljer blandade buketter med bland annat zinnia, dahlia, ranunkel, luktärter och solrosor.

Hon använder också olika kvistar och blåbärsris. Under våren hämtade hon bortrensade kvistar av äppel- och plommonträd från Lillvik gård och svartvinbärskvistar från Bjursängs bär som hon använde i olika arrangemang. På förfrågan gör hon gärna buketter och arrangemang för bröllop och andra tillställningar.

Allt är ekologiskt

Vad hon kan sälja beror förstås på hur vädret under odlingssäsongen blir. Hon förbereder för sina odlingar på en åkerplätt i Prostvik, men den kalla våren har gjort att största delen av alla uppdrivna plantor ännu väntar på utplantering.

Nicolina Träskman är noga med att allt hon säljer är producerat på ett ekologiskt hållbart sätt.

Tuuli Meriläinen
Den sena våren har präglat förberedelserna för säsongen.

– Blommorna gödslas endast med hemmagjorda ekologiska preparat som till exempel nässelvatten, guldvatten och bokashi, berättar hon.

Många fördelar

Fördelarna med närodlade blommor är flera. Man undviker långa transporter som ger utsläpp, och dessutom ger odlingarna sysselsättning lokalt och en möjlighet att också lyfta fram inhemska och mer naturliga arter.

– Att blommorna odlas närmare konsumenten med färre mellanhänder i försäljningskedjan gör också att blommorna håller längre, säger hon.