Food hub ny chans för odlare

Nytt sätt att samarbeta, säger Rikard Korkman om food hub. Han är SLC-ombudsman och äppelodlare. Foto: Olli Repo
Publicerad:

Food hub och partnerskapsjordbruk är något som nu prövas i Nyland men som säkert snart sprider sig över landet.

– Det handlar om att hitta en ny modell för samarbete mellan odlare och konsumenter, säger Rikard Korkman, ombudsman vid SLC.

I ett 1,5 år långt projekt testas hur det odlade kan hitta till konsumenterna via bara en mellanhand, det vill säga just den plats som enligt amerikansk modell kallas food hub. Med andra ord en plats där produkterna samlas in, lagras, marknadsförs och distribueras.

– I vårt försök – där 50 familjer deltar – använder vi oss av biblioteket i Hertonäs i Helsingfors som avhämtningsstation, säger Korkman.

Målet är att 1 000 familjer ska få närmat genom food hub.

– Dessutom testar vi partnerskapsjordbruk. Det ger både konsument och odlare fördelar, säger Korkman.

Konsumenten säger vad han vill ha och betalar för det. Odlaren styr sitt arbete enligt det som efterfrågas. De ekonomiska riskerna delas och den cirkulära ekonomin befrämjas.

Förutom SLC står SLF, Herttoniemen ruoka-osuuskunta och Sitra bakom försöket med food hub, som i dag presenterades i Helsingfors. Det startade den 1 september.

– Vi tror att sociala medier gör att food hubs kan fungera bra. Gemensamt i så fall är att man sätter värde på lokalt producerad mat och hållbar utveckling. Samarbete kring exempelvis besök på gårdarna kan vara ett följande steg. Allt flera vill veta matens ursprung, säger Korkman, som själv också är äppelodlare.

SLC står för Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund,SLF för Svenska lantbrukssällskapens förbund, Sitra för Jubileumsfonden för Finlands självständighet.

Publicerad: