Fisk till julbordet!

Glasmästarens sill. En klassiker både under jul och midsommar.
Publicerad:

Fisk till jul är ett måste i de flesta hushåll, men hurdan fisk det bjuds på varierar från familj till familj. Här hittar du fyra enkla recept att förgylla julmiddagen med.

RÖDBETSGRAVAD LAX

1 kg lax

4 msk salt

4 msk strösocker

200 g rödbeta

Bena laxen vid behov.

Blanda ihop salt och socker.

Skala och riv rödbetan. Rör ner den rivna rödbetan i salt- och sockerblandningen.

Gnid in laxen med socker- och saltblandningen, skär filén på hälft och lägg fiskens köttsida mot köttsida.

Lägg laxen i en plastpåse på ett fat i kylen. Placera en tyngd på.

Vänd upp och ner på plastpåsen efter 1 dygn. Efter ytterligare 1 dygn är laxen klar.

Torka av filéerna och skär upp tunna skivor.

KALLRÖKT LAXSALLAD MED AVOKADO

400 g kallrökt lax

0,5 rödlök

1 avokado

50 g gurka

50 g ruccola

25 g rödådrad syra

1 msk rostade sesamfrön

1 msk finhackad dill

1 tsk dijonsenap

1 tsk honung

1 msk citronsaft

0,5 dl olivolja

Skala och skiva rödlöken.

Halvera och skala avokadon. Skär halvorna i skivor på längden.

Skär gurkan i tunna skivor.

Varva avokado, rödlök, gurka och den kallrökta laxen på en tallrik. Strö över ruccola och den rödådrade syran.

Tillred såsen genom att placera samtliga ingredienser i en liten glasburk med lock. Skaka burken ordentligt tills det bildats en tjock sås.

Ringla såsen över laxsalladen och toppa med sesamfrön och dill.

GRAVLAX MED LAXROM OCH KRUTONGER

200 g rödbetsgravad lax

2 msk laxrom

2 msk kapris

1 msk smetana

2 krm grovmalen svartpeppar

1 tsk finhackad dill

2 skivor mörk skärgårdslimpa

salt

Tärna den gravade laxen och placera i en serveringsskål. Klicka över av laxrom, kapris, smetana, svartpeppar och dill.

Hetta upp en stekpanna med smör. Skär skärgårdslimpan i tärningar och stek i smöret. Salta enligt egen smak.

Servera med skärgårdskrutonger.

GLASMÄSTARENS SILL

1 liten lök

1 morot

1 dl vatten

0,5 dl ättikssprit

0,5 dl socker

1 krm grovmalen vitpeppar

1 lagerblad

100 g sillfilé

Skala och skiva löken och moroten.

Mät upp vatten, ättika och socker i en liten kastrull och tillsätt vitpeppar och lagerblad.

Koka upp tills sockret lösts upp. Låt ättikslagen svalna.

Skölj sillfiléerna och skär i dem bitar.

Sterilisera en glasburk med lock.

Lägg sillbitar med lök- och morotsskivor i den steriliserade burken. Häll laget över sillen och låt stå i kallt i minst två dygn innan servering.

SMETANASILL

100 g matjessill

0,5 rödlök

2 msk finhackad dill

50 g smetana

1 krm grovmalen svartpeppar

Skölj sillfiléerna och skär i dem bitar.

Skala och finhacka rödlöken.

Sterilisera en glasburk med lock.

Blanda ihop samtliga ingredienser och låt stå i kallt i en timme innan servering.

Sofie Sergelius

sofie.sergelius@hssmedia.fi

040 544 3997

Fler recept och mera inspiration på foodly.fi

Publicerad: