Fisk till julbordet!
Fisk till jul är ett måste i de flesta hushåll, men hurdan fisk det bjuds på varierar från familj till familj. Här hittar du fyra enkla recept att förgylla julmiddagen med.
RÖDBETSGRAVAD LAX
1 kg lax
4 msk salt
4 msk strösocker
200 g rödbeta
Bena laxen vid behov.
Blanda ihop salt och socker.
Skala och riv rödbetan. Rör ner den rivna rödbetan i salt- och sockerblandningen.
Gnid in laxen med socker- och saltblandningen, skär filén på hälft och lägg fiskens köttsida mot köttsida.
Lägg laxen i en plastpåse på ett fat i kylen. Placera en tyngd på.
Vänd upp och ner på plastpåsen efter 1 dygn. Efter ytterligare 1 dygn är laxen klar.
Torka av filéerna och skär upp tunna skivor.
KALLRÖKT LAXSALLAD MED AVOKADO
400 g kallrökt lax
0,5 rödlök
1 avokado
50 g gurka
50 g ruccola
25 g rödådrad syra
1 msk rostade sesamfrön
1 msk finhackad dill
1 tsk dijonsenap
1 tsk honung
1 msk citronsaft
0,5 dl olivolja
Skala och skiva rödlöken.
Halvera och skala avokadon. Skär halvorna i skivor på längden.
Skär gurkan i tunna skivor.
Varva avokado, rödlök, gurka och den kallrökta laxen på en tallrik. Strö över ruccola och den rödådrade syran.
Tillred såsen genom att placera samtliga ingredienser i en liten glasburk med lock. Skaka burken ordentligt tills det bildats en tjock sås.
Ringla såsen över laxsalladen och toppa med sesamfrön och dill.
GRAVLAX MED LAXROM OCH KRUTONGER
200 g rödbetsgravad lax
2 msk laxrom
2 msk kapris
1 msk smetana
2 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk finhackad dill
2 skivor mörk skärgårdslimpa
salt
Tärna den gravade laxen och placera i en serveringsskål. Klicka över av laxrom, kapris, smetana, svartpeppar och dill.
Hetta upp en stekpanna med smör. Skär skärgårdslimpan i tärningar och stek i smöret. Salta enligt egen smak.
Servera med skärgårdskrutonger.
GLASMÄSTARENS SILL
1 liten lök
1 morot
1 dl vatten
0,5 dl ättikssprit
0,5 dl socker
1 krm grovmalen vitpeppar
1 lagerblad
100 g sillfilé
Skala och skiva löken och moroten.
Mät upp vatten, ättika och socker i en liten kastrull och tillsätt vitpeppar och lagerblad.
Koka upp tills sockret lösts upp. Låt ättikslagen svalna.
Skölj sillfiléerna och skär i dem bitar.
Sterilisera en glasburk med lock.
Lägg sillbitar med lök- och morotsskivor i den steriliserade burken. Häll laget över sillen och låt stå i kallt i minst två dygn innan servering.
SMETANASILL
100 g matjessill
0,5 rödlök
2 msk finhackad dill
50 g smetana
1 krm grovmalen svartpeppar
Skölj sillfiléerna och skär i dem bitar.
Skala och finhacka rödlöken.
Sterilisera en glasburk med lock.
Blanda ihop samtliga ingredienser och låt stå i kallt i en timme innan servering.
Sofie Sergelius
sofie.sergelius@hssmedia.fi
040 544 3997
Fler recept och mera inspiration på foodly.fi