Fira kladdkakans dag med tre nya recept!

Publicerad:

Inför kladdkakans dag den 7 november bjuder Foodlys bloggare på smarriga kladdiga kakor i olika varianter.

Äppelkladdkaka med brynt smör

150 gram smör

50 gram vitchoklad

2 dl socker

1 tsk vaniljsocker

3 ägg

2 dl mandelmjöl

1 dl vetemjöl

2 st. äppel

(kardemumma)

Ställ ugnen på 180 grader.

Lägg smöret i en kastrull och smält det på hög värme. Nu ska smöret brynas, så fortsätt värma smöret under vispning, tills smöret blir gyllene och får en karamellig/nötig doft.

Ta sedan kastrullen från värmen och tillsätt vit choklad som får smälta. Häll även ner socker, vaniljsocker, ägg, mandelmjöl och mjöl. Rör ihop allt med en slickepott.

Skala och grovriv två äppel och häll ner i smeten. Rör om ordentlig och häll ner smeten i en springform/pajform som är cirka 25 centimeter i diameter. Strö över lite kardemumma i detta skede om du vill.

Grädda mitt i ugnen i dryga 30 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den.

Recept och bild av Hanne Wilhelmsson, som bloggar under My Kitchen Mingle

Raw kladdkaka från Helgas Café

15 färska urkärnade dadlar

2 msk smält kokosolja med neutral smak

2 msk lucuma pulver

en nypa flingsalt

Mixa till en slät kola i en matberedare.

0,5 dl kakaosmör

0,5 kakaomassa

Smält i vattenbad och blanda väl med kolan. Bred ut i valfri form och ställ in i frysen.

Frosting

1,5 dl blötlagda cashewnötter (1 dl torra)

1 msk smält kokosolja med neutral smak

2 msk agavesirap

1 tsk kanel

0,33 tsk gurkmeja

0,33 tsk malen kardemumma

Cashewnötterna lägger du i en glasburk i kylskåp över natten.

Mixa samman alla ingredienser till frostingen och spritsa eller bred ut över kladdkakan. Gillar du inte smak av gurkmeja så ta vaniljpulver. Blir säkert jättegott!

Förvara i kylskåp.

Recept och bild av Anna-Sara Sidbäck, som bloggar under Helgas Café

Zucchini kladdkaka

2 chiaägg (2 tsk krossade chiafrön och 4,5 tsk vatten) 0,5 dl äppelmos 0,5 dl solrosolja eller annan naturell olja 0,5 dl glutenfri havredryck 2,5 dl riven zucchini 2 dl glutenfri mjölmix 0,75 dl glutenfri havremjöl 0,75 dl mandelmjöl 1,2 dl kakao 1 nypa havssalt 2,5 tsk bakpulver 0,5 dl kokossocker 90 gram 70 % mörk choklad

Blanda ihop chiaägg, låt svälla 5 minuter. Blanda tillsammans med äppelmos, olja och havredryck.

Riv zucchinin, pressa ur vätskan med händerna och rör ner tillsammans med de blöta ingredienserna.

Blanda alla torra ingredienser samt ¾ av den hackade mörk chokladen. Rör ihop med zucchiniblandningen.

Klä en brödform med bakplåtspapper och fördela smeten i formen. Toppa med resterande hackad choklad.

Grädda i ugn på 150 grader i 40 minuter. Låt svalna 5 minuter först i formen och sedan på ett ugnsgaller.

Recept och bild av Erika Backman, som bloggar under Breakfast to Dinner

 

Fler recept och mera inspiration på foodly.fi

Publicerad: