Finländsk knarksajt på darknet stoppades

Philipp Katzenberger/Unsplash
Tangentbord på bärbar dator lyser upp i mörker
En marknadsplats för anonym narkotikaförsäljning har nu tagits ner av Tullen i samarbete med svensk polis.
Publicerad:

Den virtuella marknadsplatsen Sipulitie, som funnits på darknet sedan februari 2023, har nu stängts ner. Nätverksservrarna för sajten togs ner av Tullen i Finland, i samarbete polisen i Sverige. Myndigheterna har också beslagtagits av myndigheterna.

Den finsk- och engelskspråkiga webbplatsen, som fungerade i det krypterade Tor-nätverket, användes för brottsliga ändamål, till exempel för att sälja narkotika anonymt.

Administratören för webbplatsen har på offentliga forum uppgett att omsättningen för Sipulitie var 1,3 miljoner euro, rapporterar Tullen.

– Under årens lopp har finländska tullen effektivt och med många olika metoder ingripit i den brottsliga verksamheten på det mörka nätet. Myndigheternas samarbete både nationellt och internationellt har en central roll i bekämpningen av nätbrottslighet, säger Tullens bevakningsdirektör Hannu Sinkkonen i ett pressmeddelande.

Drev flera sajter

Sipulimarket, föregångaren till Sipulitie, började sin verksamhet i april 2019. I den finskspråkiga tjänsten förekom anonym brottslig handel med narkotika och dopningsmedel. Tullen stängde sajten i december 2020 i samarbete med myndigheterna i Polen. Sipulimarkets omsättning uppskattas ha varit över två miljoner euro.

I förundersökningen blev det klart att efter nedstängningen av Sipulimarket öppnade sidans administratör en ny ersättande webbplats, alltså den nu stängda Sipulitie.

Samma person misstänks också ha drivit en år 2022 öppnad chattbaserad webbplats för narkotikaförsäljning, som kallades Tsätti. Också denna sajt har Tullen nu stängt.

Nyckelpersoner identifierade

I förundersökningen har man lyckats identifiera administratören för Sipulitie, Sipulimarket och Tsätti. Likaså har man fått reda på identiteten hos moderatorer och kundrådgivare som stött driften av webbplatsen.

Med hjälp av beslagtaget material har man också identifierat säljare och köpare som handlat med narkotika på Sipulitie.

Fallet har utretts av Tullen i Finland i samarbete med polisen i Sverige, Europol och olika polisenheter i Finland. Förundersökningen av brottshelheten pågår fortfarande.

Publicerad: