Finlands tvåspråkighet försvaras inte genom festtal

SFP Finland
Minister Anders Adlercreutz och minister Sandra Bergqvist på riksdagsgruppens sommarmöte.
Partiordförande, minister Anders Adlercreutz och vice ordförande, minister Sandra Bergqvist på riksdagsgruppens sommarmöte.
Publicerad:

ANNONS

Kommande kommunal- och välfärdsområdesval är återigen ett ödesval för svenskan i Finland. Inte minst i Helsingfors där det är av avgörande betydelse att SFP kan hålla sina mandat för att säkra en plats i stadsstyrelsen. Valet är också ett ödesval runt om i Nyland samt framförallt i Åbo där ett förlorat mandat också skulle innebära att den svenska rösten skulle riskera att tystna i kärnan av stadens beslutsfattande.

Svenskan behöver sin konkreta försvarare

Då val närmar sig påstår de flesta partierna att de försvarar svenskan och tillgången till svensk service. Gång på gång ser vi att så inte är fallet. Svenskan behöver sin konkreta försvarare, inte bara fina ord i festtal. I det här valet ser vi att man till exempel från vänsterhåll säger att man försvarar svenskan bättre än SFP – trots att Vänsterförbundet lyckas glömma att nämna rätten till service på svenska i sitt valprogram. Men samma gäller även de stora partierna. Speciellt i stora städer, där den svenskspråkiga befolkningens andel är liten, är det uppenbart att de stora partierna inte tagit SFP:s förslag på allvar och verkar bortse från behovet av svenska lösningar.

– För SFP är frågan klar: rätten till service på de båda nationalspråken, svenska och finska, är aldrig en tredje rangens fråga, så som det tenderar att bli för resten av partierna. Det här behöver alla svenskspråkiga väljare genomskåda: valfläsk är valfläsk trots att man skulle påstå något annat, konstaterar SFP:s partiordförande Anders Adlercreutz.

SFP Finland
Minister Adlercreutz och Marcus Rantala och Silja Borgarsdóttir Sandelin på bilden.
Partiordförande Adlercreutz på kampanjfältet tillsammans med Helsingfors borgmästarkandidat Marcus Rantala och partiets vice ordförande Silja Borgarsdóttir Sandelin.

Festtalen räcker inte, handlingsförmåga krävs!

Att bevaka och försvara minoriteters rättigheter kräver hårt arbete. Det krävs att man i alla sammanhang och i alla skeden, ser saker ur ett bredare perspektiv. Det krävs särlösningar, det krävs nytänkande och det krävs konkreta skrivningar i regeringsprogrammen. Det är enbart så man konkret står upp för något som är sårbart.

Resultatet av att SFP:s axlat ansvar är bland annat att det så kallade stora språkprovet blivit avgiftsfritt och att svenska läromedel, både tryckta och digitala, fått mera resurser. Stödet för både språkbad och tvåspråkig utbildning inom småbarnspedagogiken och grundskolan har ökat. B1-språket har stärkts med en extra undervisningstimme. Vi ser även utökade resurser för integration på svenska och utveckling av undervisningsmaterial i finlandssvenskt teckenspråk. Den svenskspråkiga räddarutbildningen och utbildningen för nödoperatörer stärks samt den svenska polisutbildningen får mera resurser. Listan kan göras lång. Men en sak är säker – detta är SFP:s förtjänst.

– Tvåspråkigheten är en rikedom och en konkurrensfördel för Finland, men den måste vårdas och utvecklas. Vi kan inte förlita oss på att det svenska i Finland bevaras om vi inte aktivt försvarar och stärker det, säger partiordförande Adlercreutz.

SFP Finland
På bilden minister Adlercreutz
SFP:s ordförande, undervisningsminister Anders Adlercreutz under valkampanjen.

Svenska strukturer är grunden för fungerande service

För att säkerställa tillgången till svensk service krävs det att strukturerna är hållbara och bestående. Det handlar om allt från att trygga en svenskspråkig lärostig för barn och unga samt svensk utbildning för vårdpersonal, till att säkerställa att de digitala tjänsterna fungerar lika bra på båda nationalspråken. SFP har under årtionden varit den enda politiska kraften som konsekvent försvarat de svenska strukturerna och garanterat fungerande svenskspråkiga lösningar.

– Svensk service fungerar inte av sig självt. Det krävs resurser, personal men framför allt en vilja att prioritera det. Om vi inte ser till att upprätthålla svenska tjänster i praktiken, riskerar Finlands tvåspråkighet att bli en tom formulering. Utan SFP i regeringen och som starka aktörer i kommunerna och i välfärdsområdena riskerar de svenskspråkiga lösningarna att enbart bli floskler i festtal utan verklig effekt, säger Adlercreutz.

- Svensk service kan inte lämnas åt slumpen. Det krävs engagemang, resurser och en stark politisk vilja att utveckla flexibla, skräddarsydda lösningar som fungerar i hela landet. SFP är den enda garanten för fungerande svenskspråkiga lösningar i Finland, avslutar Adlercreutz.