Finlands Svenska Idrott fick jämlikhetspris för motion och idrott – jämställdhetsarbete är en form av uthållighetsidrott

Finlands Svenska Idrott
tre leende kvinnor
Saara Norrgrann (t.v.) som arbetat med jämställdhetsfrågor inom FSI sedan 2018, generalsekreterare Henrika Backlund och hållbarhetschef Tarja Krum från FSI tog emot jämlikhetspriset.
Publicerad:

Undervisnings- och Kulturministeriet delar årligen ut pris för föredömligt arbete för att främja jämställdheten inom idrotten. Huvudprismottagaren i år är Finlands Svenska Idrott.

Som motivering till utmärkelsen kan man läsa att Finlands Svenska Idrott arbetar strategiskt för att öka jämställdheten, har utsett tillräckliga resurser och utnämnt ansvarspersoner för arbetet och har lyckats förankra jämställdhetsarbetet att gälla såväl styrelse som personal.

FSI:s jämställdhetsplan, som fick fulla poäng i UKM:s bedömning, har förverkligats på ett förtjänstfullt sätt och förbundet visar en stark utvecklingsanda. Enligt Undervisnings- och kulturministeriet fungerar FSI som ett föredömligt exempel för övriga idrottsorganisationer och för hela idrottskulturen i Finland.

– Vårt uttalade mål har varit att vara en ledstjärna för jämställdhetsarbetet på idrottsfältet. Jag är så glad för att vi lyckats med det arbetet och för att få ett så fint erkännande för den insats som vi gjort för hela idrotten, säger generalsekreterare Henrika Backlund.

– Jämställdhetsarbete kan beskrivas som en form av uthållighetsidrott som kräver tålamod och kontinuitet. Det finns en stor utvecklingsanda inom Finlands Svenska Idrott, och det är definitivt vår styrka. Vi är av olika kön och olika åldrar som idag jobbar för jämställdhet och det är jag mycket glad över, säger Saara Norrgrann, som arbetat sedan 2018 med jämställdhetsfrågor inom Finlands Svenska Idrott.

Publicerad: