Finland och Sverige kan stärka sin civila krisberedskap tillsammans
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Sveriges och Finlands gemensamma krisberedskapsutbildning Hanaholmen-initiativet har under året genomfört sitt första kursprogram.
I pilotkursen deltog 20 ledande krisberedskapsexperter från alla samhällssektorer i Finland och Sverige, som tillsammans arbetat fram idéer och rekommendationer för en stärkt krisberedskap. Utbildningen är en naturlig fortsättning på det fördjupade utrikes- och säkerhetspolitiska samarbete som Finland och Sverige utvecklat under senare år.
I sitt tal till Hanaholmen-initiativets kursdeltagare den 16 november 2021 påpekade Finlands president Sauli Niinistö att Sverige är Finlands främsta bilaterala partner och att Finland är berett att ”fördomsfritt utveckla det utrikes- och säkerhetspolitiska samarbetet med Sverige, utan på förhand fastställda begränsningar.”
Presidenten konstaterade också att enbart militär beredskap inte räcker till eftersom hotbilderna är så mångsidiga. Det är därför även den civila beredskapen är så viktig, påpekade Niinistö.
Även om hantering av kriser i första hand sker nationellt, lever vi i en verklighet där gränsöverskridande kriser och katastrofer förutsätter internationellt samarbete. Därför betonar krisberedskapskursens deltagare betydelsen av en finsk-svensk beredskapsplanering och ett gemensamt system för strategisk förvarning, med rapportering till bägge länder.
Ett förvarningssystem lägger grunden för ett gemensamt agerande och bör gälla såväl klimat- som hybridhot, som andra typer av civila kriser. Motsvarande resonemang på EU-nivå har presenterats av EU-kommissionären för krishantering, Janez Lenarcic.
De finska och svenska experterna lyfter också fram behovet av offentlig-privat samverkan, med möjlighet att skapa gemensamma finsk-svenska beredskapslager och flexibla produktionscentra, som snabbt kan anpassa sig till tillverkning av produkter som behövs under en pågående kris.
Nu när experterna sagt sitt är det viktigt att rekommendationerna granskas, analyseras och följs upp på politisk nivå. Hanaholmen-initiativet är, som president Niinistö poängterade, ett naturligt steg i utvecklingen av det svensk-finska säkerhetssamarbetet. Förutom det militära försvaret kan Finland och Sverige nu också stärka sin civila krisberedskap tillsammans.
Fredrik Bynander Chef för Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet, Försvarshögskolan
Gunvor Kronman Vd, Hanaholmen – samarbets- och kulturcentrum för Sverige och Finland