Finland kan rädda Östersjön – med EU-finansiering

blå botten med vit text där det står ÅU debatt
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

EU-valet. Östersjön är världens näst största bräckvattenbassäng och 85 miljoner människor bor i dess avrinningsområde. Trots detta har Östersjön fortfarande inte beaktats tillräckligt i Europa. Den senaste stora reformen av Östersjöskyddsstrategin är från 1992 och den senaste EU-strategin är från 2009.

Skyddandet av Östersjön inleddes 1972 med en kongress som anordnades på Finlands initiativ. Slutresultatet blev undertecknandet av skyddsavtalet i Helsingfors 1974 – det vill säga för exakt 50 år sedan. Mycket har förändrats sedan dess.

Den förändrade verksamhetsmiljön bör beaktas bättre i skyddandet av Östersjön. Ryssland transporterar olja i Östersjön och använder miljökatastrofer för att främja sina egna intressen, vilket exempelvis sprängningen av Kahovkadammen i Ukraina förra året visade.

Vidare är den ekonomiska situationen helt annorlunda nu för Östersjöns kuststater än under de decennier av ekonomisk tillväxt som följde efter andra världskrigets slut. Många länder har haft lågkonjunktur eller depression tre decennier i rad. Samtidigt har den globala uppvärmningen av klimatet accelererat ytterligare. Ekonomi-, säkerhets- och miljöpolitik kan inte längre utformas utan att ta hänsyn till deras ömsesidiga effekter på varandra.

Arterna i Östersjön är knappa, men ekosystemet är rikt och unikt. Östersjön är också ett av världens mest förorenade hav, och särskilt känsligt för förändringar på grund av dess ytlighet och låga salthalt.

50 år har gått sedan Helsingforskonventionen. Mycket har förändrats, men behovet av att skydda Östersjön har inte försvunnit.

I detta ögonblick har Finland ett utmärkt tillfälle för ett nytt initiativ och bjuda in, inte bara länderna i det tidigare avtalet, utan även den Europeiska unionen, till förhandlingsbordet.

Att ta hand om den biologiska mångfalden och de europeiska ekosystemens vitalitet är frågor som berör hela unionen, och således måste en gemensam budget också skapas inom unionen.

I Helsingfors anda kan Östersjön, som är kär för många, räddas från Haparanda till Lübeck och från St. Petersburg till Köpenhamn. Smarta lösningar uppskattas av både miljön och ekonomin och samtidigt bör även potentiella miljökatastrofer kopplade till både den nuvarande och framtida utvecklingen förutses.

Detta skulle på många sätt ligga i hela Europas intresse.

Ted Apter Kandidat till Europaparlamentsvalet, Samlingspartiet, Helsingfors

Saara-Sofia Sirén Riksdagsledamot, Samlingspartiet, Åbo

Publicerad: